RETETE

Ostropel ca in Muntenia

Voi da reteta originala, reteta pe care o stiu de la bunica, pe care o face si mama si va voi spune si ce modificari am facut eu la ea. O voi incadra tot la retete romanesti, ca nu stiu cine mai face ostropel ca al bunicii!

Bunica zicea asa: “iei o ceapa, o cureti, o speli si o toci marunt. Pui o lingura de ulei, lasi sa se incinga si calesti ceapa, pana devine aurie. Intr-o strachina pui bulion, o lingurita de faina si le desfaci intr-un pic de apa, dar ai grija sa nu fie cocoloase, ca rade lumea de tine. si torni peste sos. Cureti usturoi, il pisezi, il adaugi si pe el in sos si lasi sa fiarba cat vrei tu sa iasa de gros. Apoi faci o mamaliga vartoasa si mananci de se bat turcii la gura ta.”

Acum cum il fac eu:

Pentru ca ne-am schimbat foarte mult preferintele culinare, eu il fac mai dietetic. Iau o ceapa, o curat, o spal, o toc marunt si o inabus intr-o lingura de ulei cu un strop de apa. Spal un ardei gras, il tai cubulete, il adaug peste ceapa si il las si pe el sa se inmoaie putin. Pentru a se inabusi bine, peste oala in care fac mancarea, pun un capac si las la foc potrivit spre mic cateva minute. Adaug bulion facut in casa (va voi da si reteta mea de bulion), curat doi – trei catei de usturoi, ii pisez si ii pun peste sos. Eu nu folosesc faina, dar cine doreste, poate sa desfaca o lingurita de faina in putina apa, pentru a-i da o consistenta mai groasa. Daca nu il fac de post, fierb carne de pasare inainte si in ostropel adaug bucati de carne.

IMAG1147[1]

Il servim cu mamaliguta calda sau cu piure de cartofi.

IMAG1150[1]

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Va pup si va doresc o zi minunata!

 

 

 

Advertisements

Mamaliga in straturi

Daca tot am dat reteta de mamaliga in postul anterior, sa dam si cateva retete la care putem folosi mamaliga. Mie mi se pare atat un mic dejun cat si o cina perfecta.

M-am gandit, cum sa fac sa manance si copilul ficatei de pasare si mi-a venit ideea cu mamaliga in straturi.

Am facut o mamaliga mai moale.

Am spalat ficateii, intr-un vas de yena am pus un pic de ulei, am asezat ficateii pe un singur rand si i-am pus la cuptor, la 180 grade Celsius. Cand s-au rumenit frumos, i-am intors pe cealalta parte, i-am lasat sa se rumeneasca din nou si am adaugat apa, cat sa-i acopere. Am adaugat sare, piper, cateva ace de rozmarin si i-am lasat la cuptor, pana a secat apa. Daca doriti si nu mananca si copiii, puteti amesteca in cantitati egale apa si vin rosu si veti obtine un deliciu! Prin aceasta metoda mie mi se pare ca ies foarte fragezi si nu mai sunt inecaciosi.

 

 

Am mai folosit branza de burduf, branza de oaie, omleta si iaurt.

Intr-un vas de yena (sau puteti folosi vase individuale de ceramica, strachini etc.) am asezat un strat de mamaliga, omleta peste care am ras branza de oaie, alt strat de mamaliga si deasupra am pus branza de burduf. Pentru o omogenizare uniforma, trebuie faramitata branza de burduf si asezata pe toata suprafata, eu am taiat-o felii, se topeste si asa, dar nu se duce pe toata suprafata. Am pus vasul la cuptor, la 200 grade Celsius si cand s-a topit branza de burduf si s-a rumenit usor, am oprit cuptorul si am servit-o cu ficatei deasupra si iaurt facut in casa.

 

 

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Mujdei de usturoi ca in Delta

Daca tot am ajuns in Delta, am zis sa aflu un mic secret si in ale bucatariei romanesti. La urmatoarea calatorie in Delta, promit sa vin cu mai multe retete autohtone.

Gazdele primitoare la care am poposit pentru cateva ore in Delta, ne-au servit cu un crap prajit, mamaliga calda si mujdei de usturoi. In primul rand, nimic nu se compara cu gustul dulce al pestelui salbatic, de prajit se prajeste la fel cum il prajim si noi!

Doamna a fost draguta si m-a lasat sa trag cu coada ochiului si sa “fur” reteta de mujdei de usturoi:

Se curata usturoiul si se piseaza cu un praf de sare foarte bine, pana devine ca o pasta. Se adauga ulei, putin cate putin si se freaca musai, in vas de ceramica, sticla, numai cu pisalogul sau o lingura de lemn, pana devine ca o maioneza. Si acum urmeaza surpriza: mujdeiul se subtiaza cu un pic de zeama de peste, care ii va da un gust deosebit si diferit fata de mujdeiul obisnuit. In functie de mancarea la care se serveste, in usturoi se mai pot adauga rosii coapte, ardei kapia copti, verdeata etc.

Dar secretul, pentru a fi specific Deltei, este zeama de peste folosita in loc de apa! Asa ca dragii mei, cand mai faceti bors de peste, opriti putina zeama de peste, faceti mujdeiul cu ea si pentru cateva clipe visati ca sunteti in frumoasa noastra Delta!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Delta Dunarii – Dunavatu de Sus

Recent, am avut ocazia sa ajung in Delta. Timpul a fost scurt, vremea nu a tinut cu mine, pentru ca tot drumul l-am parcurs de la Bucuresti pana la destinatie, pe o ploaie torentiala si nu prea am avut ocazia sa fac poze. Am facut cateva, chiar daca nu sunt asa de reusite, sper totusi sa va convinga sa vizitati aceste locuri minunate.

Accesul se poate face dinspre Tulcea, dinspre Constanta si drumurile sunt bune. Daca vii din Bucuresti, mergi pe Autostrada Soarelui. pana la iesirea spre Slobozia si apoi trecem Dunarea la Giurgeni si tinem drumul spre Tulcea.

Eu am fost in Dunavatu de Sus, in judetul Tulcea, un sat care apartine de comuna Murighiol si este asezat pe partea dreapta a bratului Sf. Gheorghe, in inima Deltei Dunarii. Fata de acum cativa ani, cand am mai fost in Delta, gasesti foarte multe locuri de cazare. Am cunoscut oameni primitori la o pensiune, unde aveau tot ce-ti doreai: gradina, apa, mancare, excursii in delta etc.

IMAG1767[1]IMAG1768[1]IMAG1772[1]IMAG1775[1]IMAG1804[1]

Despre peisaj, ce sa va spun, este minunat, mai ales dupa ce treci podul la Giurgeni si te apropii de Muntii Macinului, incep sa se deruleze peisaje de vis, ca in multe alte locuri din tara noastra.

IMAG1833[1]IMAG1831[1]IMAG1819[1]

Florile de camp, care te insotesc de-a lungul drumului, iti insenineaza ziua, chiar daca afara ploua torential! Am vazut lanuri intregi de maci, de lavanda si albastrele!

IMAG1756[1]IMAG1744[1]

Satul pescaresc iti ofera un peisaj idilic, fiecare putand sa-si creeze propriul vis si sa-si inchipuie ca se afla intr-un mic paradis. Casutele aruncate pe o coasta, strajuite de moara pe de-o parte si de apa la poale, pe de alta parte, te fac sa visezi cu adevarat!

IMAG1747[1].jpg

IMAG1825[1]

Despre Delta, nu vreau sa spun mai nimic, pentru ca fiecare simte Delta altfel si nu stiu daca o pot descrie in adevarate ei splendoare, totul e sa nu ratati ocazia si macar o data in viata sa mergeti sa o vizitati! Sunt sigura ca linistea care o inconjoara, pasarile pe care le veti admira, peisajul salbatic si farmecul aparte, pe unii dintre dumneavoastra va vor face sa va intoarceti iar la ea.

Nu am avut timp sa vizitez mai mult, dar pe drum veti vedea moschee sau biserici specifice locului, puteti vizita lacul Murighiol, ruinele oraselului antic roman Halmyris si multe altele.

Sunt sigura ca nu va veti plictisi!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

And that`s all !!!

Lichior de nuci verzi

Stateam dimineata, in curte, in balansoar si beam cafeaua. Privirea mi-a poposit pe nucul meu superb, ma uitam la nucile lui si m-am gandit ca trebuie sa fac ceva si cu ele verzi.

Pentru ca dulceata de nuci verzi mi se pare foarte dulce, plus ca te murdaresti foarte rau de la curatarea nucilor, am renuntat la ideea de a face dulceata si am ajuns la lichior. Este mai usor de facut si este delicios cand stai de vorba cu prietenele si il savurezi. Nu am facut niciodata pana acum, asa ca am inceput sa ma documentez si am ajuns la aceasta formula:

Ingrediente: 10 nuci verzi, 750 ml rachiu, 2 – 3 cuisoare, 1 bat scortisoara, putina nucsoara si 1/2 lingurita coaja de lamaie

Mi-am pus sotul la treaba, i-am dat manusi si l-am rugat sa imi culeaga 10 nuci. Am spalat nucile si le-am taiat sferturi. Si la aceasta operatiune folositi manusi, daca nu vreti sa va innegriti pe maini.

Vom avea nevoie de un borcan mai mare de un litru cu capac. Am pus nucile taiate intr-un borcan de 1,8 l, am adaugat rachiul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara si coaja de lamaie, am pus capacul si am agitat borcanul de cateva ori.

Vedeti? Asta e tot! Acum, urmeaza partea mai grea: avem nevoie de rabdare! Il lasam la macerat 6 saptamani, agitand borcanul din cand in cand. Dupa cele sase saptamani, vreau sa fac un sirop de miere cu putina apa si apoi il las iar la macerat, dar voi reveni cu update-uri sa va spun ce fac in continuare.

Acesta e in faza de executie, nu pot sa va spun cum iese, dar m-am apucat sa scriu reteta, chiar daca nu este gata, pentru cine vrea sa riste ca mine si sa incerce, deoarece cand va fi gata lichiorul, nucile nu vor mai fi bune pentru a-l face.

 

To be continued…

Crema fina de capsuni

Am avut dubii serioase cum sa numesc acest desert. Nu este nici mousse, ca nu folosesc ciocolata, nu este nici panna cotta, ca nu folosesc lapte, nu este nici spuma, ca nu folosesc albusuri si atunci i-am zis simplu “crema”.

Am vrut sa fac un desert mai dietetic si mi-a iesit aceasta crema:

 

IMAG1717[1]

Ca in majoritatea cazurilor, cand nu am programat sa fac ceva anume, dar totusi vreau un desert, ma uit in frigider si improvizez. Aveam crema de branza, ricotta, smantana si capsuni, care erau prea putine pentru a le valorifica si al le face dulceata, sirop etc. Este un desert cremos, usor, racoritor.

Ingrediente: 150 grame crema de branza, 150 grame ricotta, 150 grame smantana, 1 – 2 linguri miere, dupa gust, 100 grame capsuni, un praf de sare, 5 grame gelatina

Intr-un bol, am amestecat smantana cu un praf de sare, cu ajutorul mixerului, pana a inceput sa devina spumoasa, am adaugat mierea si am continuat mixarea pana ajungem la consistenta dorita si mierea se omogenizeaza perfect cu smantana si vom obtine o frisca delicioasa. Intr-un alt bol, tot cu ajutorul mixerului, am amestecat crema de branza cu ricotta, pana la o omogenizare perfecta, apoi am adaugat si frisca si am mixat putin ca sa se omogenizeze si cu aceasta.

IMAG1697[1].jpg

Capsunele, le-am spalat, le-am curata de codita, le-am lasat sa se scurga de apa si le-am trecut printr-o sita deasa, pentru a nu avea seminte in crema si aceasta sa iasa cat mai fina. Daca nu va deranjeaza, puteti pasa capsunele cu o furculita pana le transformati in piure de capsune.

IMAG1696[1]

In zeama rezultata, respectiv piure, am adaugat gelatina si am lasat-o la inmuiat aproximativ 10 minute. Am pus vasul cu capsune si gelatina pe foc mic, amestecand continuu pana se diszolva gelatina. Atentie: gelatina nu trebuie sa fiarba pentru ca isi pierde proprietatile si nu mai gelifica.

IMAG1698[1].jpg

Dupa dizolvarea totala a gelatinei, am luat vasul de pe foc si am lasat la racit. Dupa ce s-a racit, am pus capsunele cu gelatina peste compozitia de branza si frisca, am omogenizat, cu ajutorul unei palete din silicon si a iesit minunatia asta. Am pus-o in forme si am dat-o la frigider. Eu am lasat-o 1 ora si 30 de minute si era gata!

Se orneaza dupa imaginatia si preferinta fiecaruia! Eu am folosit o capsuna si cateva bombonele de ciocolata.

Iese o crema pufoasa, aromata si se face super rapid!

Precizari:

  • cui nu-i place branza ricotta, pentru ca are un gust mai deosebit, o poate inlocui cu mascarpone
  • nu iese foarte dulce cu o lingura de miere, de aceea puteti pune mai multa sau puteti folosi zahar
  • optional, puteti adauga o esenta de vanilie, dar iese foarte aromata si asa, datorita capsunelor, care trebuiesc neaparat sa fie foarte coapte

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Clatite cu branza si smantana la cuptor

Daca tot am facut clatite, pregatim si micul dejun pentru maine dimineata. Mi-au mai ramas cateva clatite pentru a pregati o masa delicioasa a doua zi.

Ingrediente: 1 – 2 clatite de persoana (8 in cazul meu), 200 grame branza capra (sau orice alt tip de branza), 200 mililitri de smantana, 4 oua, sare si piper dupa gust, un praf de sare, cascaval sau parmezan ras, iaurt pentru servit

Deoarece le-am pregatit de dimineata, nu am avut prea mult timp pentru sedinta foto, unul dintre baieti era deja treaz si astepta micul dejun, celalalt urma sa se trezeasca, asa ca nu puteam pierde prea mult timp, v-am mai povestit de nerabdarea lor cand este vorba de masa. Cand mancam, mancam, nu ne jucam 😂😂😂! Dar pentru ca este o reteta usoara, nu cred ca avem nevoie de prea multe poze.

Batem bine cu un tel sau o furculita 2 oua cu un praf de sare. Dam branza pe razatoare sau o faramitam cu ajutorul unei furculite si o amestecam cu ouale batute. Luam o foaie de clatita, adaugam umplutura  de branza in centru si rulam sau impachetam clatita, gen batistuta. Intr-un vas de yena, pe care l-am uns cu unt, asezam clatitele una langa alta. Amestecam bine si celalte 2 oua, peste care adaugam smantana, sare (daca mai este nevoie, in functie de cat de sarata este branza), piper si boia. Omogenizam bine. Turnam amestecul peste clatitele din vas si adaugam cascavalul sau parmezanul ras. Introducem in cuptorul incins si coacem in jur de 30 de minute, pana se gratineaza frumos la suprafata.

Scoatem usor pe farfurie 1 – 2 clatite si ornam cu iaurt si parmezan ras. Noi le-am apreciat si va garantez ca este un mic dejun satios si delicios.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

Clatite festive

S-au anuntat prietenii sau rudele sau orice alt musafir? Nu-i nici o problema, rezolvam acest aspect impreuna 😉! Vom face un desert usor, delicat si racoros! Va garantez ca musafirii dumneavoastra vor fi super incantati de desertul oferit 😋!

Ingrediente: clatite, fructe (banane si capsuni, am avut eu), dulceata (in cazul meu de trandafiri), frisca, sos de ciocolata, bombonele pentru decor (optional)

Sa ne apucam de treaba, ca acum sosesc musafirii! Taiem bananele in3 bucati sau felii, alegem capsuni mai mici si daca aveti si alte fructe, le taiati felii sau bucati mai mici. Pe o foaie de clatita, asezam bucatele si / sau felii de fructe,

dulceata (e de preferat o dulceata cat mai aromata, de trandafiri, de portocale, de capsuni etc.),

sos de ciocolata,

IMAG1636[1]

frisca,

impachetam clatita, dupa imaginatie, punem frisca si ornam cu fructe si cu bombonele.

V-am zis ca e rapid, simplu si bun! Este un desert delicios si spectaculos!

Nu avem frisca, nu-i problema, o putem obtine din smantana pe care o batem cu ajutorul mixerului si adaugam dupa gust zahar, miere, sirop de artar sau alt indulcitor. Nu avem nici sos de ciocolata, o rezolvam si pe asta, topim ciocolata la bain – marie. Clatite, cred ca stim sa facem, dar nu-i problema, o sa scriu reteta intr-o postare viitoare.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

Sa pornim la drum!

Initial, m-am gandit la acest blog de cateva luni, am sperat sa fie ceva profesional, dar din lipsa sponsorizarii, a devenit unul, pe care o sa incerc, prin forte proprii, sa-l fac sa devina profesional. Asa cum am spus, sunt o fire optimista si visele mele intotdeauna devin realitate, pentru ca am credinta ca ele se vor implini, pentru ca lupt ca ele sa se implineasca, pentru ca am incredere in mine. Si acesta e un vis, care incepe cu pasi mici, dar siguri si atunci va deveni realitate.

Voi incepe prin a culege retete autentice romanesti, prin a descoperi mestesuguri uitate sau mai putin uitate, prin a prezenta frumusetile Romaniei si nu numai. Voi avea si alte articole din alte domenii sau din alte tari, pentru ca imi place sa impartasesc si altora din experientele mele, cu speranta ca cineva le va gasi utile. Sper sa va placa si sa devina unul din blog-urile voastre preferate.

Mousse de vinete

Ieri, intr-o zi frumoasa si calduroasa, m-am trezit cu sotul meu cu o punga mare de vinete si ardei, nu de alta, dar s-a gandit sa facem focul la gratar si sa le coacem, poate nu ne este destul de cald 😂😂😂 La gratar a fost treaba lui, la curatat a lui mami si la preparat a mea. Nu o sa va zic nici cum a aprins el gratarul, nici cum le-a curatat mama pe vinete, o sa va dau decat idei de preparare a vinetelor si altfel. Zilele trecute am vazut ce frumusel este usturoiul de tuns din gradina si chiar ma gandeam ce o sa fac cu el… Cand am vazut ca sunt vinete multe, imediat mi s-a aprins beculetul si surpriza… asa il voi folosi si pe monser usturoi. 

Dar, sa trecem la treaba!

Vinetele, curatate si tocate, le-am impartit in patru castroane si am facut urmatoarele variante:

  • vinete cu ceapa rosie, reteta pe care o stim cu totii. Ce fac eu diferit? Toc o ceapa, o frec cu un pic de sare si un strop de otet de mere, o las 10 minute, o scurg bine si apoi o adaug in salata de vinete
  • vinete cu dovlecel: fierb un dovlecel mic, il pasez si il adaug in salata clasica de vinete. Cateodata adaug si un pic de iaurt, la aceasta combinatie.
  • vinete cu maioneza din lapte: reteta o gasiti aici si apoi preparati vinetele ca la reteta clasica cu maioneza
  • mousse de vinete, aici urmeaza reteta. Mi se par fine, delicioase, apetisante, perfecte si la petreceri sau cand ai musafiri, o reteta altfel!

INGREDIENTE:

  • 1 kilogram vinete
  • 2 lingurite pasta de tahini, dupa gust, reteta o gasiti aici
  • 4 – 5 linguri ulei de masline sau mai mult, dupa preferinta – eu nu exagerez cu uleiul
  • 1 – 2 lingurite zeama de lamaie
  • 2-3 fire usturoi verde sau 2 – 3 catei de usturoi
  • o mana frunze de menta
  • sare, dupa gust

MOD DE PREPARARE:

Vinetele se coc pe aragaz, la cuptor sau la gratar. Mie cele coapte pe gratar mi se par cele mai delicioase. Se curata, se scurg si se pun in blender. Se adauga pasta de tahini, uleiul de masline, zeama de lamaie si un praf de sare, apoi se blenduiesc pana devin spuma. Ce am remarcat si mi-a placut, ies mult mai albe ca cele obisnuite.

Daca punem usturoi verde il tocam marunt sau il putem pune in blender cand tocam vinetele, asa cum vom proceda in cazul in care folosim catei de usturoi.

Tocam frunzele de menta marunt, le adaugam in mousse-ul de vinete, saram dupa gust si amestecam cu o lingura de lemn sau o spatula.

Concluzie: asa cum am spus mai sus, mi se par delicioase. Sunt perfecte cu feliute de paine prajite, pentru umplerea rosiilor sau cu paine proaspata!

Daca aveti nevoie de alte informatii, lasati un mesaj si va raspund cu drag!

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!

 

 

 

Vinete in stil chinezesc

Daca tot e sezonul legumelor, profitam de ele si gatim variat. Vanata, una din legumele preferate, o gatesc in toate felurile posibile, de la simplu la complicat, dar oricum ar fi preparata, tot buna e! Anul acesta, in gradina mea, vedeti cu ce mandrie o spun, am tot felul de soiuri de rosii si vinete. Asa cum imi place mie sa spun, nici o vanata din gradina mea, nu este “normala”, asa ca trebuie sa gasesc preparatul perfect, care sa se potriveasca fiecarei vinete in parte. Intr-un articol viitor, o sa pun soiurile de vinete pe care le-am avut si la ce le-am folosit. Acest preparat a fost facut cu niste vinete lungi si subtiri, care nu se preteaza a fi coapte. Am apelat la prietenul “goagal”, m-am inspirat si a iesit un preparat delicios, care, cel mai important, le-a placut persoanelor dragi din inima mea. Urmatorul articol va fi cu vinete in stil japonez, care nu sunt foarte mult diferite, dar totusi, sunt.

Sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 2 vinete lungi, subtiri
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingurita otet de orez
  • 1 lingurita cu zahar brut
  • un varf lingurita Chili sos sau un ardei iute tocat
  • 1 lingurita amidon
  • 2 linguri + o lingurita ulei de masline / ulei de susan
  • sare, dupa gust
  • condimente chinezesti

Metoda de preparare:

Spalam vinetele, taiem felii grosute, saram si punem la scurs intr-o strecuratoare, intre 30 si 60 de minute, in functie de timpul disponibil. Se pot face, cu orice fel de vinete, dar daca sunt vinete rotunde sau groase, trebuiesc taiate cubulete mai micute, pentru a se patrunde la prajire. Spalam vinetele in apa rece, le stergem cu ajutorul servetelelor si apoi le prajim in cele doua linguri de ulei, pana se rumenesc frumos pe ambele parti, in jur de 5 – 7 minute. Este indicat sa folosim o tigaie cat mai intinsa, pentru a putea sa le prajim intr-o transa, maxim doua.

In timpul in care vinetele stau la curs, pregatim sosul. Dizolvam amidonul in sosul de soia, apoi adaugam restul ingredientelor, amestecand foarte bine pentru omogenizare.

Cand vinetele sunt usor rumenite, adaugam sosul preparat si lasam pe foc pana devin usor lipicioase si sosul se ingroasa.

Se servesc imediat, alaturi de orez, legume, carne sau ca atare. Sunt delicioase, cu gust usor dulceag si exotic si se pregatesc destul de rapid si usor!

Daca aveti nevoie de alte informatii, lasati un mesaj si va raspund cu drag!

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!

Khachapuri

Am tot vazut retete de khachapuri, dar niciodata nu faceam. Ma incanta reteta, in sine, dar pregetam sa fac… Pot sa spun ca am tot vazut la o prietena de-a mea, Gabitzza te pup!!! si asa m-am hotarat sa fac si eu. Prima data am incercat reteta de khachapuri cu aluat, care se intinde foaie, ne-a placut si aceasta, dar azi va voi da o reteta rapida de khachapuri. Avand un surplus de kefir, am dat peste reteta de khachapuri georgiene, care este cu iaurt si pe care am adaptat-o preferintelor noastre.

Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 150 grame faina
  • 300 grame kefir
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 300 grame branza grasa
  • condimente: mix de busuioc, cimbru, oregano sau unul dintre ele, dupa preferinta, boia dulce / iute, vegeta

Metoda de preparare:

Cu ajutorul unui tel, batem oul cu un praf de sare, adaugam chefirul si amestecam. Adaugam faina, in 2 – 3 transe, amestecand bine cu telul pentru a nu se forma cocoloase. In timpul in care adaugam faina, punem si bicarbonatul. Adaugam si branza rasa, condimentele, amestecand pentru omogenizare. Aluatul trebuie sa aiba consistenta, aproximativ a celui de chec. Se poate lasa 15 – 30 de minute sau se pot prepara imediat. Mai merge lasat aluatul in frigider peste noapte, pentru a le manca calde a doua zi.

Incingem o tigaie bine, adaugam un pic de ulei sau de unt, punem cu un polonic si intindem intr-o foaie un pic mai groasa ca cea de clatite. Se coace la foc mic spre moderat, cateva minute, pana se rumenesc, pe fiecare parte.

Sunt bune atat calde, cat si reci. Sunt perfecte pentru micul dejun, alaturi de chefir, iaurt, cu miere / dulceata sau consumate, ca atare.

Daca aveti nevoie de alte informatii, lasati un mesaj si va raspund cu drag!

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!

 

Sos delicios de afine

Hello, hello! Bine v-am regasit!

Pentru ca este o zi ploioasa, am si eu un pic de timp liber si mi-am propus sa mai scriu cateva retete, pentru a recupera zilele cand timpul este foarte zgarcit pentru aceasta activitate. Noua ne place foarte mult sa adaugam un pic de exotism in preparatele cu carne si asa au ajuns sosurile dulci preferatele noastre. Ideea acestui sos ne-a venit la friptura de rata. De aceasta data, am avut piept de rata afumat.

Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 1 borcan afine, reteta o gasiti aici
  • 1 – 2 linguri visine din visinata, reteta o gasiti aici
  • 100 grame vin rosu
  • 25 grame unt

Metoda de preparare:

Punem pe foc, afinele, inclusiv sucul, visinele, carora le scoatem samburii, vinul si fierbem aproximativ 10 – 15 minute, pana se ingroasa. Stingem focul, blenduim foarte bine, pentru a obtine un sos foarte fin. Adaugam untul, amestecand, pana ce acesta se topeste si se omogenizeaza perfect in sos.

And that`s all!

Da, asta e tot! Stiu ca e ceva simplu, poate banal, dar este atat de delicioooos, ca m-am hotarat sa vi-l impartasesc. Voi mai face cateva precizari, care mi se par esentiale:

  • Nu este problema daca nu avem afine puse pentru iarna, putem folosi 100 – 150 grame afine proaspete, dar avand in vedere ca putem face acest sos si in perioadele in care afinele nu sunt asa ieftine, chiar va recomand si incurajez sa faceti aceasta reteta, pe care o puteti folosi la orice va trece prin cap…
  • Daca folosim afine proaspete, adaugam o lingura de zahar, cand punem sosul pe foc, sau, daca nu suntem adeptii zaharului, adaugam miere, dupa gust, dar dupa ce am adaugat untul si sosul s-a racorit putin.
  • Visinele din visinata nu sunt obligatorii, dar va garantez ca va da un gust deosebit acestui sos. De asemenea, se pot adauga si visine proaspete sau visine dupa metoda de aici
  • Untul, parerea mea este must-have, deoarece ofera cremositate si finete acestui sos
  • Daca vor manca si copiii, putem renunta la vin si la visinele din visinata, inlocuindu-le cu apa, sirop si visine proaspete sau visine pe care le-am pus pentru iarna.

Daca aveti nevoie de alte informatii, lasati un mesaj si va raspund cu drag!

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!

Nectar de caise cu miere sau cu zahar

Hello, hello! Bine v-am regasit!

Anul trecut nu am apucat sa fac acest deliciu, dar acum mi-au iesit in cale niste caise coapte si parfumate si nu puteam sa trec nepasatoare pe langa ele. Initial, le-am cumparat sa le mancam, dar intre noi a fost o chimie perfecta si am ajuns la acest deliciu parfumat.

INGREDIENTE:

  • 3 kilograme caise
  • apa
  • 100 grame miere
  • 200 grame zahar brut
  • scortisoara

MOD DE PREPARARE:

Caisele le-am spalat, le-am desfacut pe jumatate, am scos samburii si le-am pus intr-o cratita cu fund dublu sau in tuci. Am adaugat apa, aproape cat sa le acopere si le-am fiert la foc mic cam 5 min, dar au fost foarte coapte.

Cu paleta cu gaurele, am scos caisele si le-am blenduit.

Din aceasta cantitate, am luat 800 ml nectar, am lasat sa se racoreasa un pic si am adaugat 100 grame miere. Am amestecat bine, pana s-a topit mierea si am pus in borcane sterilizate, pentru cine nu stie cum se face, gasiti metoda mea aici. Inainte sa inchid borcanele foarte bine, am presarat un varf de scortisoara. Am apelat la borcane, pentru ca era un pic cam gros si nu am vrut sa am surpriza sa nu il pot scoate din sticla.

Ce a ramas, cam 2.5 litri, caise+apa in care au fiert, am blenduit foarte bine caisele si am adaugat 200 grame zahar brut. Am pus nectarul, la foc potrivit, amestecand pana s-a topit zaharul. Mie mi s-a parut destul de dulce, dar puteti adauga si mai mult zahar, daca doriti. Am pus nectarul fierbinte in sticle, acesta, deoarece a fost amestecat cu apa in care au fiert, a iesit mai subtire. Am adaugat si la sticle, la fel ca la nectarul cu miere, un varf de scortisoara.

Pentru a fi sigura ca rezista peste iarna, din lipsa unui beci, le-am fiert la bain-marie aproximativ 30 min si apoi l-am lasat sa se raceasca in patura.

Este foarte aromat, delicios si parfumat, pe care il puteti folosi in diverse combinatii sau ca atare.

Daca aveti nevoie de alte informatii, lasati un mesaj si va raspund cu drag!

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!

Nectar de capsune si trandafir

Hello, Hello! Bine v-am regasit!

Azi vin cu o reteta deliciooooasa, perfecta pentru zilele toride de vara. Eu as vrea sa incerc sa pastrez cateva sticle si peste iarna sa vad daca rezista. Ideea i-a venit sotului meu, cand m-a vazut el prinsa, acolo, intre siropuri, dulceturi si nectaruri, a zis ca poate ma plictisesc si m-a provocat: “Ce zici, cum crezi ca iese siropul de capsune si trandafir combinat?” Siiii, ce credeti? In secunda doi, m-am apucat de treaba si a iesit un deliciuu siropos, pe care l-am numit nectar, folosind capsunele pasate si facand un sirop mai gros.

Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 150 grame petale de trandafiri
  • 1 kilogram apa
  • 6 – 7 linguri lamaie
  • 1 kilogram de capsuni
  • 300 grame zahar + 300 grame zahar ( am folosit zahar brut)
  • un baton scortisoara

Spalam capsunele, ale mele au fost foarte coapte. Le punem intr-o cratita, le pasam usor cu o furculita si adaugam 300 grame de zahar peste ele. Punem la frigider si lasam pentru cel putin 24 de ore, timp in care ele isi vor lasa mult sirop si se va topi tot zaharul. Punem capsunele in blender si mixam bine pana se vor transforma intr-un sirop gros, cu o culoare si parfum divine, pe care cu greu te vei abtine sa nu il bei.

In aceasta etapa, trecem siropul printr-o sita deasa sau tifon, pentru a obtine un sirop fin fara sambureii aceia sau putem alege sa il facem asa cum e, daca nu ne deranjeaza, dar o sa se simta. Eu am facut doua ture, una am trecut-o prin tifon, cealalta nu.

In acelasi timp, in care stau capsunele la frigider, pregatim siropul de trandafiri.

Culegem florile de trandafir, le scoatem petalele, pe care, le-am scuturat bine sa nu mai fie stamine si le-am spalat. Le lasam un pic la scurs. Inainte de a le spala, cantarim petalele, apoi le cantarim spalate si scadem cantitatea pe care o avem in plus fata de cele 150 grame din kilogramul de apa. Punem petalele, intr-un vas, care are capac, adaugam 3 linguri de lamaie, in functie de marime si le frecam bine intre palme, pana se umezesc toate petalele.

Punem diferenta de apa la fiert si cand a dat in cateva clocote, adaugam apa peste petalele de trandafiri, acoperim cu capacul si lasam la infuzat pana a 2-a zi. Il puteti lasa si mai putin, dar cel putin 5 – 6 ore.

A doua zi, strecuram petalele si le trecem prin tifon. Petalele le punem intr-un tifon si rasucim tifonul pentru a se scurge bine tot lichidul. Adaugam 300 grame zahar, batonul de scortisoara, siropul de capsune si inca 3 linguri de zeama de lamaie. Punem acest deliciu la foc potrivit, cand incepe sa fiarba, alegem usor spuma si lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute, pana incepe sa se ingroase putin. Fierbinte, il punem in sticle sterilizate, pentru cei care nu stiu, gasiti metoda mea aici. Deoarece eu nu am beci, am preferat sa le fierb si la bain-marie, pentru a fi sigura ca rezista.

Nu pot sa va spun ca este un deliciu savuros, plin de savoare, vitamine si culoare. Este perfect pentru a-l folosi ca topping, pentru insiropat blaturi sau servit ca atare, cu gheata, in zilele caniculare!

Daca aveti nevoie de alte informatii, lasati un mesaj si va raspund cu drag!

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!

Ciulama de ciuperci

O mancare pe care o voi pune la retete 100% romanesti. Chiar daca nu sunt fan sosuri cu faina, ciulamaua imi place la nebunie si as manca-o oricand cu placere. Nu stiu daca acest preparat are nevoie de introducere, cred ca fiecare dintre noi a gustat macar o data ciulama, daca nu haideti sa o incercam. De data aceasta, o sa dau cantitatile, chiar daca nu sunt de acord, cu lingura si cu aproximatie, cu urmatoarea ocazie cand o sa fac, o sa cantaresc faina. Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 4 linguri cu varf faina
  • 1 kilogram supa de pui sau apa, in care adaugati vegeta, dupa gust si preferinta
  • o cutie / un borcan de ciuperci sau ciuperci proaspete
  • sare, dupa gust
  • un varf lingurita piper
  • 1 1/2 lingura ulei
  • 10 – 15 grame unt

Mod de preparare:

Supa, chiar daca a fost facuta inainte, o punem pe foc sa fie fierbinte, eu o tin cu focul mic cat timp fac ciulamaua. Daca nu vrem sa folosim supa de carne, pregatim o supa de legume sau punem apa la fiert, in care adaugam vegeta si o lasam sa dea in cateva clocote.

Intr-o cratita mai inalta sau intr-o olcica punem uleiul sa se incinga. Adaugam faina si amestecam, foarte rapid, pentru 1 – 2 minute, incontinuu, sa se “prajeasca” usor.

Adaugam cate un polonic de supa peste faina, amestecand energic, ca sa nu se formeze cocoloase. Cand compozitia incepe sa se ingroase, la inceput va fi mai rapid, mai adaugam 1 – 2 polonice de zeama, amestecand in continuare. Daca nu ati mai facut niciodata ciulama, s-ar putea sa aveti surpriza sa se faca cocoloase. Nu trebuie sa fiti dezamagiti, trecem compozitia printr-o sita deasa sau daca aveti un blender de mana, mixati foarte bine.

Cand ciulamaua a capatat consistenta dorita, eu o las cam pana ajunge la consistenta aluatului de chec, deoarece ea o sa se mai ingroase. Lasam sa fiarba, amestecand continuu sa nu se lipeasca, aproximativ 20 de minute. Adaugam ciupercile si lasam sa fiarba inca 10 – 15 minute.

Potrivim de sare si piper, in functie de cat a fost supa de sarata, dupa gust. La sfarsit, adaug un cubulet de unt, amestec bine si las sa polpaie 1 – 2 minute.

Pentru cine doreste, se poate toca marar, se pune si se amesteca dupa ce ati luat ciulamaua dupa foc, sau direct in farfurie.

Este deliciooooasa! Noua ne place sa o servim cu mamaliguta alaturi.

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!

Sirop din flori de soc si de salcam

Continuam seria siropurilor, dulceturilor si fineturilor. Asa cum am spus si in articolul precedent, Socata, am fugit un weekend la munte si am venit mai bogata cu o punga cu flori de soc si salcam. Intamplarea a facut sa mai primesc de la o vecina cateva flori de soc si imbatata de parfumul lor, am inceput sa caut si alte retete cu soc. Asa am dat peste diverse retete de sirop de soc, toate cam aceleasi, dar fiecare cu amprenta persoanei are le-a scris. Si ca sa imi pun si eu amprenta asupra acestui sirop, a rezultat reteta urmatoare, pe care o voi incadra la retete 100% romanesti. Asa ca, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 40 – 45 flori de soc
  • 15 – 20 flori de salcam
  • 1,7 kilograme apa
  • 1 kilogram zahar, am pus eu, se poate pune pana la 1,7 kilograme zahar, in functie de cat de dulce il dorim
  • 4 lamai bio sau obisnuite spalate dupa metoda de aici
  • 5 – 7 frunze de menta si / sau 2 – 3 frunze de lamaita

Mod de preparare:

Intr-o oala / un vas de bucatarie punem apa si spalam florile de soc si salcam: tinem floarea de codita si o scufundam de cateva ori in apa din vas, scuturam usor si apoi punem la scurs intr-o strecuratoare. Apoi, cu ajutorul unei forfecute sau cu mana, desprindem florile de soc si de salcam dupa codita principala.

Spalam bine lamaile. Chiar daca sunt bio, eu mi-am facut un obicei si cu ajutorul unui buretel curat, udat si inmuiat in bicarbonat alimentar, frec coaja de la lamaie. Daca nu sunt bio, aplic metoda de mai sus.

Intr-o oala, am pus apa, zaharul, coaja rasa de la 2 lamai si sucul de la toate cele patru. Am adaugat florile de soc si salcam si am pus oala pe foc foarte mic. Am amestecat cu ajutorul unei linguri de lemn, curate, pe care o pastrez numai pentru siropuri si dulceturi, pana cand s-a dizolvat zaharul total. Am dat la o parte de pe foc, am adaugat frunzele de menta si lamaita, bine spalate, am acoperit cu capac si am lasat sa se raceasca.

Am pus oala la frigider, pentru 4 zile, timp in care aroma florilor se transfera in lichid. Dupa cele 4 zile, strecuram siropul, il punem in sticle, sterilizate inainte, dupa metoda de aici, inchise etans si il fierbem la bain-marie pentru 30 de minute, 2 zile la rand. Eu apelez la aceasta metoda pentru ca nu am beci, pivnita si folosesc si mai putin zahar. Dupa ce le-am fiert la bain-marie a doua zi, le punem fierbinti intr-o patura si le lasam pana se racesc complet, 1 – 2 zile, apoi le depozitam in camara.

Dar inainte sa pun vasul la frigider, am gustat siropul, pentru ca nu mai aveam rabdare sa astept cele 4 zile, ce va pot spune? E nebunie, invazie de aroma pe cerul gurii, deliciuuu si savoare, toate intr-un pahar de sirop, diluat cu apa si servit cu lamaie si menta!

Serviti cu multa placere!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!

 

Cum sterilizam borcanele / sticlele pentru conservele de iarna

Unul din secretele reusitei pastrarii conservelor de iarna pentru mai mult timp, fara folosirea conservantilor, aditivilor etc. este sterilizarea recipientelor in care vom pastra produsul final.

Metoda mea de sterilizare este urmatoarea: punem recipientele de sticla, spalate si scurse, in cuptorul rece, il pornim la 150 grade Celsius, il lasam pana ajunge la temperatura dorita, stingem cuptorul si le lasam in cuptor pana le folosim, dar sa nu se raceasca de tot, avand in vedere ca punem compozitia fierbinte in ele.

Este o metoda incercata, care ajuta la pastrarea conservelor de iarna.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!! Enjoy! Va pup si va doresc o zi minunata!