RETETE

Ostropel ca in Muntenia

Voi da reteta originala, reteta pe care o stiu de la bunica, pe care o face si mama si va voi spune si ce modificari am facut eu la ea. O voi incadra tot la retete romanesti, ca nu stiu cine mai face ostropel ca al bunicii!

Bunica zicea asa: “iei o ceapa, o cureti, o speli si o toci marunt. Pui o lingura de ulei, lasi sa se incinga si calesti ceapa, pana devine aurie. Intr-o strachina pui bulion, o lingurita de faina si le desfaci intr-un pic de apa, dar ai grija sa nu fie cocoloase, ca rade lumea de tine. si torni peste sos. Cureti usturoi, il pisezi, il adaugi si pe el in sos si lasi sa fiarba cat vrei tu sa iasa de gros. Apoi faci o mamaliga vartoasa si mananci de se bat turcii la gura ta.”

Acum cum il fac eu:

Pentru ca ne-am schimbat foarte mult preferintele culinare, eu il fac mai dietetic. Iau o ceapa, o curat, o spal, o toc marunt si o inabus intr-o lingura de ulei cu un strop de apa. Spal un ardei gras, il tai cubulete, il adaug peste ceapa si il las si pe el sa se inmoaie putin. Pentru a se inabusi bine, peste oala in care fac mancarea, pun un capac si las la foc potrivit spre mic cateva minute. Adaug bulion facut in casa (va voi da si reteta mea de bulion), curat doi – trei catei de usturoi, ii pisez si ii pun peste sos. Eu nu folosesc faina, dar cine doreste, poate sa desfaca o lingurita de faina in putina apa, pentru a-i da o consistenta mai groasa. Daca nu il fac de post, fierb carne de pasare inainte si in ostropel adaug bucati de carne.

IMAG1147[1]

Il servim cu mamaliguta calda sau cu piure de cartofi.

IMAG1150[1]

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Advertisements

Mamaliga in straturi

Daca tot am dat reteta de mamaliga in postul anterior, sa dam si cateva retete la care putem folosi mamaliga. Mie mi se pare atat un mic dejun cat si o cina perfecta.

M-am gandit, cum sa fac sa manance si copilul ficatei de pasare si mi-a venit ideea cu mamaliga in straturi.

Am facut o mamaliga mai moale.

Am spalat ficateii, intr-un vas de yena am pus un pic de ulei, am asezat ficateii pe un singur rand si i-am pus la cuptor, la 180 grade Celsius. Cand s-au rumenit frumos, i-am intors pe cealalta parte, i-am lasat sa se rumeneasca din nou si am adaugat apa, cat sa-i acopere. Am adaugat sare, piper, cateva ace de rozmarin si i-am lasat la cuptor, pana a secat apa. Daca doriti si nu mananca si copiii, puteti amesteca in cantitati egale apa si vin rosu si veti obtine un deliciu! Prin aceasta metoda mie mi se pare ca ies foarte fragezi si nu mai sunt inecaciosi.

 

 

Am mai folosit branza de burduf, branza de oaie, omleta si iaurt.

Intr-un vas de yena (sau puteti folosi vase individuale de ceramica, strachini etc.) am asezat un strat de mamaliga, omleta peste care am ras branza de oaie, alt strat de mamaliga si deasupra am pus branza de burduf. Pentru o omogenizare uniforma, trebuie faramitata branza de burduf si asezata pe toata suprafata, eu am taiat-o felii, se topeste si asa, dar nu se duce pe toata suprafata. Am pus vasul la cuptor, la 200 grade Celsius si cand s-a topit branza de burduf si s-a rumenit usor, am oprit cuptorul si am servit-o cu ficatei deasupra si iaurt facut in casa.

 

 

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Mujdei de usturoi ca in Delta

Daca tot am ajuns in Delta, am zis sa aflu un mic secret si in ale bucatariei romanesti. La urmatoarea calatorie in Delta, promit sa vin cu mai multe retete autohtone.

Gazdele primitoare la care am poposit pentru cateva ore in Delta, ne-au servit cu un crap prajit, mamaliga calda si mujdei de usturoi. In primul rand, nimic nu se compara cu gustul dulce al pestelui salbatic, de prajit se prajeste la fel cum il prajim si noi!

Doamna a fost draguta si m-a lasat sa trag cu coada ochiului si sa “fur” reteta de mujdei de usturoi:

Se curata usturoiul si se piseaza cu un praf de sare foarte bine, pana devine ca o pasta. Se adauga ulei, putin cate putin si se freaca musai, in vas de ceramica, sticla, numai cu pisalogul sau o lingura de lemn, pana devine ca o maioneza. Si acum urmeaza surpriza: mujdeiul se subtiaza cu un pic de zeama de peste, care ii va da un gust deosebit si diferit fata de mujdeiul obisnuit. In functie de mancarea la care se serveste, in usturoi se mai pot adauga rosii coapte, ardei kapia copti, verdeata etc.

Dar secretul, pentru a fi specific Deltei, este zeama de peste folosita in loc de apa! Asa ca dragii mei, cand mai faceti bors de peste, opriti putina zeama de peste, faceti mujdeiul cu ea si pentru cateva clipe visati ca sunteti in frumoasa noastra Delta!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Delta Dunarii – Dunavatu de Sus

Recent, am avut ocazia sa ajung in Delta. Timpul a fost scurt, vremea nu a tinut cu mine, pentru ca tot drumul l-am parcurs de la Bucuresti pana la destinatie, pe o ploaie torentiala si nu prea am avut ocazia sa fac poze. Am facut cateva, chiar daca nu sunt asa de reusite, sper totusi sa va convinga sa vizitati aceste locuri minunate.

Accesul se poate face dinspre Tulcea, dinspre Constanta si drumurile sunt bune. Daca vii din Bucuresti, mergi pe Autostrada Soarelui. pana la iesirea spre Slobozia si apoi trecem Dunarea la Giurgeni si tinem drumul spre Tulcea.

Eu am fost in Dunavatu de Sus, in judetul Tulcea, un sat care apartine de comuna Murighiol si este asezat pe partea dreapta a bratului Sf. Gheorghe, in inima Deltei Dunarii. Fata de acum cativa ani, cand am mai fost in Delta, gasesti foarte multe locuri de cazare. Am cunoscut oameni primitori la o pensiune, unde aveau tot ce-ti doreai: gradina, apa, mancare, excursii in delta etc.

IMAG1767[1]IMAG1768[1]IMAG1772[1]IMAG1775[1]IMAG1804[1]

Despre peisaj, ce sa va spun, este minunat, mai ales dupa ce treci podul la Giurgeni si te apropii de Muntii Macinului, incep sa se deruleze peisaje de vis, ca in multe alte locuri din tara noastra.

IMAG1833[1]IMAG1831[1]IMAG1819[1]

Florile de camp, care te insotesc de-a lungul drumului, iti insenineaza ziua, chiar daca afara ploua torential! Am vazut lanuri intregi de maci, de lavanda si albastrele!

IMAG1756[1]IMAG1744[1]

Satul pescaresc iti ofera un peisaj idilic, fiecare putand sa-si creeze propriul vis si sa-si inchipuie ca se afla intr-un mic paradis. Casutele aruncate pe o coasta, strajuite de moara pe de-o parte si de apa la poale, pe de alta parte, te fac sa visezi cu adevarat!

IMAG1747[1].jpg

IMAG1825[1]

Despre Delta, nu vreau sa spun mai nimic, pentru ca fiecare simte Delta altfel si nu stiu daca o pot descrie in adevarate ei splendoare, totul e sa nu ratati ocazia si macar o data in viata sa mergeti sa o vizitati! Sunt sigura ca linistea care o inconjoara, pasarile pe care le veti admira, peisajul salbatic si farmecul aparte, pe unii dintre dumneavoastra va vor face sa va intoarceti iar la ea.

Nu am avut timp sa vizitez mai mult, dar pe drum veti vedea moschee sau biserici specifice locului, puteti vizita lacul Murighiol, ruinele oraselului antic roman Halmyris si multe altele.

Sunt sigura ca nu va veti plictisi!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

And that`s all !!!

Lichior de nuci verzi

Stateam dimineata, in curte, in balansoar si beam cafeaua. Privirea mi-a poposit pe nucul meu superb, ma uitam la nucile lui si m-am gandit ca trebuie sa fac ceva si cu ele verzi.

Pentru ca dulceata de nuci verzi mi se pare foarte dulce, plus ca te murdaresti foarte rau de la curatarea nucilor, am renuntat la ideea de a face dulceata si am ajuns la lichior. Este mai usor de facut si este delicios cand stai de vorba cu prietenele si il savurezi. Nu am facut niciodata pana acum, asa ca am inceput sa ma documentez si am ajuns la aceasta formula:

Ingrediente: 10 nuci verzi, 750 ml rachiu, 2 – 3 cuisoare, 1 bat scortisoara, putina nucsoara si 1/2 lingurita coaja de lamaie

Mi-am pus sotul la treaba, i-am dat manusi si l-am rugat sa imi culeaga 10 nuci. Am spalat nucile si le-am taiat sferturi. Si la aceasta operatiune folositi manusi, daca nu vreti sa va innegriti pe maini.

Vom avea nevoie de un borcan mai mare de un litru cu capac. Am pus nucile taiate intr-un borcan de 1,8 l, am adaugat rachiul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara si coaja de lamaie, am pus capacul si am agitat borcanul de cateva ori.

Vedeti? Asta e tot! Acum, urmeaza partea mai grea: avem nevoie de rabdare! Il lasam la macerat 6 saptamani, agitand borcanul din cand in cand. Dupa cele sase saptamani, vreau sa fac un sirop de miere cu putina apa si apoi il las iar la macerat, dar voi reveni cu update-uri sa va spun ce fac in continuare.

Acesta e in faza de executie, nu pot sa va spun cum iese, dar m-am apucat sa scriu reteta, chiar daca nu este gata, pentru cine vrea sa riste ca mine si sa incerce, deoarece cand va fi gata lichiorul, nucile nu vor mai fi bune pentru a-l face.

 

To be continued…

Crema fina de capsuni

Am avut dubii serioase cum sa numesc acest desert. Nu este nici mousse, ca nu folosesc ciocolata, nu este nici panna cotta, ca nu folosesc lapte, nu este nici spuma, ca nu folosesc albusuri si atunci i-am zis simplu “crema”.

Am vrut sa fac un desert mai dietetic si mi-a iesit aceasta crema:

 

IMAG1717[1]

Ca in majoritatea cazurilor, cand nu am programat sa fac ceva anume, dar totusi vreau un desert, ma uit in frigider si improvizez. Aveam crema de branza, ricotta, smantana si capsuni, care erau prea putine pentru a le valorifica si al le face dulceata, sirop etc. Este un desert cremos, usor, racoritor.

Ingrediente: 150 grame crema de branza, 150 grame ricotta, 150 grame smantana, 1 – 2 linguri miere, dupa gust, 100 grame capsuni, un praf de sare, 5 grame gelatina

Intr-un bol, am amestecat smantana cu un praf de sare, cu ajutorul mixerului, pana a inceput sa devina spumoasa, am adaugat mierea si am continuat mixarea pana ajungem la consistenta dorita si mierea se omogenizeaza perfect cu smantana si vom obtine o frisca delicioasa. Intr-un alt bol, tot cu ajutorul mixerului, am amestecat crema de branza cu ricotta, pana la o omogenizare perfecta, apoi am adaugat si frisca si am mixat putin ca sa se omogenizeze si cu aceasta.

IMAG1697[1].jpg

Capsunele, le-am spalat, le-am curata de codita, le-am lasat sa se scurga de apa si le-am trecut printr-o sita deasa, pentru a nu avea seminte in crema si aceasta sa iasa cat mai fina. Daca nu va deranjeaza, puteti pasa capsunele cu o furculita pana le transformati in piure de capsune.

IMAG1696[1]

In zeama rezultata, respectiv piure, am adaugat gelatina si am lasat-o la inmuiat aproximativ 10 minute. Am pus vasul cu capsune si gelatina pe foc mic, amestecand continuu pana se diszolva gelatina. Atentie: gelatina nu trebuie sa fiarba pentru ca isi pierde proprietatile si nu mai gelifica.

IMAG1698[1].jpg

Dupa dizolvarea totala a gelatinei, am luat vasul de pe foc si am lasat la racit. Dupa ce s-a racit, am pus capsunele cu gelatina peste compozitia de branza si frisca, am omogenizat, cu ajutorul unei palete din silicon si a iesit minunatia asta. Am pus-o in forme si am dat-o la frigider. Eu am lasat-o 1 ora si 30 de minute si era gata!

Se orneaza dupa imaginatia si preferinta fiecaruia! Eu am folosit o capsuna si cateva bombonele de ciocolata.

Iese o crema pufoasa, aromata si se face super rapid!

Precizari:

  • cui nu-i place branza ricotta, pentru ca are un gust mai deosebit, o poate inlocui cu mascarpone
  • nu iese foarte dulce cu o lingura de miere, de aceea puteti pune mai multa sau puteti folosi zahar
  • optional, puteti adauga o esenta de vanilie, dar iese foarte aromata si asa, datorita capsunelor, care trebuiesc neaparat sa fie foarte coapte

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Clatite cu branza si smantana la cuptor

Daca tot am facut clatite, pregatim si micul dejun pentru maine dimineata. Mi-au mai ramas cateva clatite pentru a pregati o masa delicioasa a doua zi.

Ingrediente: 1 – 2 clatite de persoana (8 in cazul meu), 200 grame branza capra (sau orice alt tip de branza), 200 mililitri de smantana, 4 oua, sare si piper dupa gust, un praf de sare, cascaval sau parmezan ras, iaurt pentru servit

Deoarece le-am pregatit de dimineata, nu am avut prea mult timp pentru sedinta foto, unul dintre baieti era deja treaz si astepta micul dejun, celalalt urma sa se trezeasca, asa ca nu puteam pierde prea mult timp, v-am mai povestit de nerabdarea lor cand este vorba de masa. Cand mancam, mancam, nu ne jucam 😂😂😂! Dar pentru ca este o reteta usoara, nu cred ca avem nevoie de prea multe poze.

Batem bine cu un tel sau o furculita 2 oua cu un praf de sare. Dam branza pe razatoare sau o faramitam cu ajutorul unei furculite si o amestecam cu ouale batute. Luam o foaie de clatita, adaugam umplutura  de branza in centru si rulam sau impachetam clatita, gen batistuta. Intr-un vas de yena, pe care l-am uns cu unt, asezam clatitele una langa alta. Amestecam bine si celalte 2 oua, peste care adaugam smantana, sare (daca mai este nevoie, in functie de cat de sarata este branza), piper si boia. Omogenizam bine. Turnam amestecul peste clatitele din vas si adaugam cascavalul sau parmezanul ras. Introducem in cuptorul incins si coacem in jur de 30 de minute, pana se gratineaza frumos la suprafata.

Scoatem usor pe farfurie 1 – 2 clatite si ornam cu iaurt si parmezan ras. Noi le-am apreciat si va garantez ca este un mic dejun satios si delicios.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

Clatite festive

S-au anuntat prietenii sau rudele sau orice alt musafir? Nu-i nici o problema, rezolvam acest aspect impreuna 😉! Vom face un desert usor, delicat si racoros! Va garantez ca musafirii dumneavoastra vor fi super incantati de desertul oferit 😋!

Ingrediente: clatite, fructe (banane si capsuni, am avut eu), dulceata (in cazul meu de trandafiri), frisca, sos de ciocolata, bombonele pentru decor (optional)

Sa ne apucam de treaba, ca acum sosesc musafirii! Taiem bananele in3 bucati sau felii, alegem capsuni mai mici si daca aveti si alte fructe, le taiati felii sau bucati mai mici. Pe o foaie de clatita, asezam bucatele si / sau felii de fructe,

dulceata (e de preferat o dulceata cat mai aromata, de trandafiri, de portocale, de capsuni etc.),

sos de ciocolata,

IMAG1636[1]

frisca,

impachetam clatita, dupa imaginatie, punem frisca si ornam cu fructe si cu bombonele.

V-am zis ca e rapid, simplu si bun! Este un desert delicios si spectaculos!

Nu avem frisca, nu-i problema, o putem obtine din smantana pe care o batem cu ajutorul mixerului si adaugam dupa gust zahar, miere, sirop de artar sau alt indulcitor. Nu avem nici sos de ciocolata, o rezolvam si pe asta, topim ciocolata la bain – marie. Clatite, cred ca stim sa facem, dar nu-i problema, o sa scriu reteta intr-o postare viitoare.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

Sa pornim la drum!

Initial, m-am gandit la acest blog de cateva luni, am sperat sa fie ceva profesional, dar din lipsa sponsorizarii, a devenit unul, pe care o sa incerc, prin forte proprii, sa-l fac sa devina profesional. Asa cum am spus, sunt o fire optimista si visele mele intotdeauna devin realitate, pentru ca am credinta ca ele se vor implini, pentru ca lupt ca ele sa se implineasca, pentru ca am incredere in mine. Si acesta e un vis, care incepe cu pasi mici, dar siguri si atunci va deveni realitate.

Voi incepe prin a culege retete autentice romanesti, prin a descoperi mestesuguri uitate sau mai putin uitate, prin a prezenta frumusetile Romaniei si nu numai. Voi avea si alte articole din alte domenii sau din alte tari, pentru ca imi place sa impartasesc si altora din experientele mele, cu speranta ca cineva le va gasi utile. Sper sa va placa si sa devina unul din blog-urile voastre preferate.

Ficatei deliciosi in stilul casei

Ficatul este un produs pe care nu-l agreeaza toata lumea, dar totusi sunt indicati pentru consum, datorita continutului de fier. Si cum nici noi nu facem exceptie, copilul nu mananca ficat si atunci trebuie sa fac cumva sa manance si el, macar o data pe luna.

Aveam in meniu ficat, am studiat si alte retete pentru a mai schimba meniul si nu am gasit decat ficatei cu ceapa multa (nici asta nu e punctul nostru forte – adica ceapa multa), ficatei cu sos, ficatei la cuptor, prajiti etc. Cum nu imi facea nici o reteta cu ochiul de la cap la coada, am inceput sa improvizez si a iesit asta. Noua ne-a placut foarte mult, copilul nu a comentat, chiar a zis ca e foarte bun si a papat tot, iar eu am fost multumita ca mi-a iesit ceva bun.

Sa trecem la treaba, ca s-ar putea sa va placa si voua!

Ingrediente:

  • 500 grame ficat de pui
  • 2 linguri ulei masline
  • o ceapa rosie (merg si 2 pentru cine iubeste ceapa)
  • 50 mililitri sirop artar sau 30 grame zahar
  • sucul de la 1-2 portocale
  • 50 mililitri vin Porto sau 30 mililitri coniac
  • sare, piper dupa gust

Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam siropul de artar/ zaharul si lasam sa se caramelizeze usor.

Peste ceapa, adaugam ficateii, bine spalati si curatati si sucul de portocala. Acoperim si lasam sa fiarba inabusit, pana intra furculita usor in ficatei. Punem vinul de Porto / coniacul, lasam sa mai fiarba 1 – 2 minute, punem sare si piper, dupa gust, si servim cu garnitura preferata.

Sunt super-mega deliciosi, au un gust dulceag si cel mai important a mancat copilul si a zis ca e foarte buuun!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

 

Lamaie murata

Este o lamaie care da un gust aparte bucatelor dumneavoastra. Eu am folosit-o la bibilica, la pui si la orez, impreuna cu portocala. Se foloseste indeosebi la preparatele exotice sau cele orientale. Este o reteta super simpla, dar care mie mi se pare un must-have acum, dupa ce am folosit-o. Reteta este de la o emisiune de a lui Marthe Stewart.

Ingrediente pentru un borcan de 400 de grame:

  • 2 lamai potrivite
  • o lingurita rasa sare de Himalaya
  • zeama de la o lamaie

Spalam bine lamaile dupa metoda de aici, apoi le taiem pe lung dar nu de la capete, le crestam. Stoarcem sucul de la o lamaie, aici este orientativ, unele au mai multa zeama, asa ca avem nevoie de suc de lamaie cat sa acopere lamaile.

Punem lamaile in borcan, apasandu-le usor, pentru a fi cat mai putin spatiu liber, presaram sarea si acoperim lamaile cu zeama de lamaie.

Lasam borcanul cu lamai cel putin 20 de zile si apoi putem folosi lamaia cu succes la preparatele noastre.

Dupa ce am desfacut borcanul, l-am tinut in frigider.

Ce poate fi mai usor de atat? Spor la treaba! Se face usor si este un preparat care da gust bucatelor aromate!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

Unt aromat cu usturoi si lamaie murata

O reteta care da impresia unui produs banal, dar da o aroma deosebita preparatelor dumneavoastra. Se poate folosi pentru fripturi la cuptor, pe paine cand pregatim tartine, la friptura pregatita si sunt sigura ca ii puteti gasi si multe alte intrebuintari. Este o reteta pe care am facut-o din dorinta de a folosi usturoi, dar sa fie usor de digerat sau tolerat de stomac.

Ingrediente:

  • 100 grame unt
  • 5 – 6 catei de usturoi
  • putin lapte pentru fiert usturoiul
  • lamaie murata (optional)
  • sare
  • piper

Curatam usturoiul si il punem in lapte, cat sa-l acopere de doua degete, si se fierbe cateva minute, pana intra furculita usor in el.

Se scurge usturoiul, se paseaza cu o furculita si se amesteca cu untul la temperatura camerei. Se asezoneaza cu sare si piper.

Daca dorim sa punem si lamaie, se toaca lamaia bucatele mici sau se blenduieste si apoi o amestecam cu untul.

Este un unt perfect pentru aromatizarea preparatelor si supersimplu de facut. Daca nu il folositi tot o data, se pastreaza perfect la frigider in borcan inchis cu capac.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Mousse de ficat de pui

Sunt fan foie gras, dar cum e cam scump si mai ales ca imi plac provocarile, am zis de ce sa nu il fac eu? Am cautat ficat de rata, dar nu am gasit! Asta nu m-a oprit sa nu caut reteta de foie gras. Printre multele retete pe care le-am gasit, am gasit o reteta de mousse de ficat de pui pe un site francez, care mi-a sunat interesant. Si ce credeti ca am facut? Am facut mousse de ficat de pui, cu mici modificari dupa gustul meu si nu imi pare rau. Este un pate de o finete desavarsita, cu gust fin si aromat si cu o textura fluffy. Deci, daca iubiti ca mine foie gras-ul, veti fi incantati de rezultatul final!

Dar sa nu va mai tin in suspans si sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 100 grame ficatei de pui
  • o ceapa micuta rosie, dar cred ca merge orice ceapa
  • 10 grame unt
  • 1 – 1,5 linguri vin Porto / coniac
  • 1 ou
  • 2 galbenusuri
  • 150 grame smantana (12% grasime)
  • sare dupa gust
  • piper dupa preferinta

Topim untul intr-o tigaie, adaugam ficateii spalati si curatati si ii calim 2 minute. Adaugam ceapa tocata si calim in continuare inca doua minute. Adaugam vinul de Porto/coniacul si lasam pe foc 1-2 minute. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca.

Peste compozitia de ficat adaugam oul intreg si galbenusurile si pasam foarte bine cu ajutorul blenderului de mana. Punem smantana, adaugam sare si piper, dupa gust si preferinta, si amestecam foarte bine pentru o omogenizare perfecta.

Turnam compozitia intr-un vas sau in mai multe (ca mine) si coacem, la bain-marie, in cuptorul incins, in prealabil, la 120 de grade Celsius sau foc mic (cuptor obisnuit) pentru 40 – 50 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.

Chiar daca ma voi repeta, va spun ca este un preparat foarte fin, foarte usor de facut si foarte gustooos! Parerea mea este ca e un preparat culinar de lux la mesele festive in familie sau cu prietenii.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

 

 

 

Ardei copti in suc propriu pentru iarna

Am plecat de la reteta de Vinete pentru iarna si m-am gandit de ce nu si ardei. Deoarece sunt impotriva aditivilor, conservantilor etc., incerc sa fac conserve pentru iarna sanatoase, folosind mai mult metoda bain-marie.

Ingrediente:

  • ardei kapia
  • sare neiodata

Stergem ardeii cu o carpa umeda si ii coacem pe gratar la foc de lemne sau pe aragaz. Lasam ardeii sa se racoreasca si ii curatam de pielita, cotor si seminte deasupra unei oale peste care am pus o sita deasa.

Sterilizam borcanele inainte de a pune ardeii copti in ele.

Rupem ardeii fasiute si ii asezam cat mai bine in borcan. Din cand in cand, apasam usor cu fundul unei linguri. Pe la jumatatea borcanului adaugam un praf de sare. Ardeii ii punem pana unde incepe gatul borcanului, deci nu umplem borcanul pana sus, mai punem un praf de sare si procedam la fel pana terminam ardeii. La un borcan de 800 de grame am pus o lingurita de sare neiodata.

Dam sita la o parte de pe oala si zeama pe care si-au lasat-o ardeii o punem in borcane, cat sa acopere ardeii. Va intra putina zeama, deci nu va speriati ca nu ajunge zeama.

Punem capacele la borcan, le strangem foarte bine si le fierbem la bain-marie 30 – 45 de minute din momentul cand incepe sa fiarba apa. Le scoatem din apa in care au fiert, le stergem cu o carpa si le punem in paturi pana se racesc, 1-2 zile. Trebuie sa fiti atenti si sa folositi niste prosoape cand faceti operatiunile pentru ca borcanele sunt fierbinti.

Asezam borcanele in camara sau beci (cel mai indicat) si asteptam iarna pentru ca furnicuta si-a facut proviziile. Ce poate fi mai natural de atat? In momentul servirii puteti adauga ulei, otet si daca mai este nevoie sare.

Secretele la conservele pentru iarna sunt: capace foarte bune care sa se inchida etans si pastrarea conservelor intr-o camera neincalzita.

Un alt pont: asezati borcanele, la racit, in patura, pe capac, intoarse pe un ziar si daca unul dintre el a curs nu mai incercati sa-l tineti peste iarna pentru ca nu va rezista.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Varza a la Cluj

Un alt preparat pe care il voi incadra la mancaruri 100% romanesti, dupa cum ii zice si numele.

De ce ii zice varza a la Cluj, pentru ca vine probabil din zona Clujului. De ce sa facem varza a la Cluj, pentru ca este un preparat gustos si pentru a ne aduce aminte de dragii nostri parinti (este cazul sotului). La intrebarea ce sa mai gatim sotul zice: varza a la Cluj, baiatul zice sarmale si atunci ca sa ii impac pe amandoi fac varza a la Cluj si copilului ii zic ca sunt sarmale imprastiate, ca nu am mai avut timp sa le impachetez, ca altfel nu mananca. Dar asta nu e tot, draga mea mama zice facem varza a la Cluj, dar in vasul cel nou pe care l-am cumparat

IMAG4058[1].jpg

si asa mancarea noastra devine o poveste!

Dar sa trecem la treaba, ca acum vin baietii acasa si nu e gata masa!

Ingrediente:

  • o varza murata de 2,5 – 3 kilograme
  • un kilogram de carne amestec porc+vita
  • 2 cepe
  • 100 grame orez
  • 2 lingurite cimbru
  • 4 lingurite boia
  • 400 grame smantana / 200 grame smantana + 200 grame iaurt
  • o legatura marar
  • sare, piper dupa gust
  • 500 mililitri suc de rosii

In primul rand, fierbem orezul in apa cu sare.

Tocam ceapa si o punem la calit in 2 linguri de ulei. Adaugam carnea, o lingurita cimbru si doua lingurite de boia si calim pana isi schimba carnea culoarea si seaca zeama pe care si-o va lasa carnea. Luam de pe foc, adaugam orezul, sare si piper, dupa gust si smantana si amestecam pentru omogenizare.

La smantana fac o mica paranteza, in Ardeal se mananca mai gras decat suntem noi obisnuiti, plus ca eu iau smantana de tara foarte grasa, de aceea eu combin 200 grame smantana cu 200 grame iaurt de capra.

Tocam varza si o calim in ulei si boia, lasand-o pana este aproape fiarta. Luam vasul de pe foc si adaugam in varza doua lingurite boia, o lingurita cimbru si o legatura de marar tocata. Amestecam bine pentru a se omogeniza totul.

Ungem vasul cu ulei / untura, asezam un strat de varza, stropim cu suc de rosii, un strat de carne, iar suc de rosii, repetam pana gatam varza si carnea, cu mentiunea ca ultimul strat trebuie sa fie de varza. La sfarsit acoperim cu suc de rosii.

Punem vasul la cuptor la 175 de grade Celsius sau foc mediu pentru 40 de minute.

Este delicioooasa! Nu mai am nimic de adaugat, decat “Poftiti la masa!”

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Gem de piersici

Toamna vine cu vremea racoroasa, dar si cu roadele sale bogate. Gospodinele incep sa roiasca in piata, in gradina, ca albinele in jurul stupului si sa pregateasca tot felul de bunatati. Anul acesta am facut Nectar de piersici, dar a orice gospodina care se respecta, am cumparat mai multe piersici decat imi trebuiau. Deoarece erau foarte coapte, trebuia neaparat sa le gasesc trebuinta. Imi plac gemurile, dulceturile, dar cu mai putin zahar, imi place sa simt aroma fructelor din care e facut. Si asa am ajuns sa fac gemul de piersici, ii zic gem deoarece il pasez si iese ca o pasta pentru a-l putea folosi la torturi sau prajituri. Am plecat de la cantitatile dintr-un carnet al mamei mele si am scazut cantitatea de zahar.

IMAG4122[1]

Dar sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 2 kilograme piersici coapte
  • 200 grame zahar brut
  • un pic de scortisoara (optional)

Spalam si scoatem samburii la piersici, le taiem in sferturi si le punem intr-o cratita si presaram zaharul peste ele. Le lasam cateva ore, dar le putem pregati de seara pentru a doua zi sau dimineata pentru a le prepara cand venim de la serviciu.

Punem piersicile pe foc, la foc mediu, 30 de minute, ca sa se inmoaie. Le pasam cu ajutorul blenderului de mana sau cu furculita, in lipsa blenderului, si le punem din nou pe foc, cel putin inca 30 de minute. Le fierbem pana ajunge la consistenta dorita, eu l-am scazut un pic mai mult pentru a-l putea folosi la prajituri si sa nu risc sa curga. Trebuie sa fim atenti cand incepe sa se ingroase, sa lasam focul mic pentru ca sare rau si sa nu riscam sa ne stropeasca.

Il punem fierbinte, in borcane sterilizate inainte si il invelim in paturi pana se raceste complet 1 – 2 zile. Eu mai folosesc metoda sa pun un ziar, borcanele le intorc cu capacul in jos si apoi il invelesc in paturi, pentru a vedea daca curge vreun borcan.

As vrea sa mentionez ca cine doreste poate decoji piersicile, dar ar fi pacat, pentru ca daca le spalam bine, dupa aceasta metoda Cum sa spalam fructele , putem folosi coaja, aceasta avand multe vitamine. Al doilea detaliu ar fi ca dupa cele 30 de minute de fierbere, sa le gustati si sa mai adaugati zahar, dupa gustul dumneavoastra, parerea mea este ca nu e cazul, dulceata zaharului va diminua aroma fructelor si e pacat.

Cam atat am avut de treaba, nu este greu de facut si este un deliciuuu! Fata mea a zis ca gem mai bun ca asta nu a mancat nicaieri!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Cum sa spalam fructele

Pentru ca imi place sa mananc fructele cu coaja, acolo unde se poate, imi place aroma cojii de lamaie, portocala, lime etc., dar traim intr-o perioada in care nu mai stim ce mancam, am incercat sa gasesc solutii. Am studiat si am citit tot felul de articole si se pare ca otetul si bicarbonatul fac minuni. Autorii articolelor scriu sa folosesti bicarbonat sau otet separat, dar eu pentru a fi sigura ca scap de cat mai multe pesticide le folosesc in combinatie pe amandoua.

De obicei caut fructe bio sau cumpar fructe, le spal si apoi le pun in apa, in care adaug bicarbonat si otet, in cantitati egale, 1 – 2 linguri in functie de cata apa folosim. Mare atentie si la otetul din magazine, trebuie sa cumparam otet care a fost facut numai din mere, vin, fara alti aditivi. In cazul bicarbonatului, la ingrediente trebuie sa scrie decat bicarbonat, sa nu contina si aluminiu.

Le las in apa de la o ora pana la cateva ore, in functie de perisabilitatea lor, le limpezesc si apoi le consum si coaja. Exemplu: portocalele, lamaile etc., cu coaja tare, le putem lasa si peste noapte in apa, piersicile le lasam o ora, pentru ca se vor inmuia.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu postarile si retetele mele!

And that`s all !!!

Clatite cu carne la cuptor

Cu o zi inainte am facut clatite pufoase: cu gem, cu miere si nuca, cu ciocolata si alune si asa mi-a venit ideea ce sa pregatesc pentru a doua zi.

Adevarul este ca am o reteta cu care obtin clatite pufoase si pe care o adaptez in functie de umplutura pe care o folosesc, pe net o gasesti sub denumirea de Clatite 1-2-3. Ce imi place cel mai mult la aceste clatite este ca se mentin pufoase si a doua zi.

Ingrediente:

Umplutura:

  • 500 grame carne, amestec porc cu vita
  • o ceapa (eu am pus ceapa rosie)
  • ulei
  • sare, piper dupa gust
  • un varf lingurita curry
  • 2-3 oua in functie de marime

Pregatim umplutura: tocam ceapa marunt si o punem sa se caleasca in putin ulei incins. Adaugam carnea si amestecam continuu sa nu se lipeasca, pana ce carnea isi lasa sucul. Calim carnea pana isi schimba culoarea si se gateste usor. Daca carnea nu este grasa adaugam un strop de apa. Adaugam si o mana de parmezan sau cascaval, amestecam bine si o luam de pe foc. Dupa ce am luat-o de pe foc, punem sare, piper si curry, dupa gust. Lasam sa se racoreasca carnea si adaugam 2-3 oua, amestecand bine pentru a se omogeniza compozitia.

Incepem sa montam preparatul: luam o clatita, punem 2 linguri carne, rulam clatita, aducem capetele spre interior si apoi rulam clatita pana la capat. Asezam clatita intr-un vas de yena uns cu putin unt sau ulei si continuam pana terminam de montat clatitele.

Deasupra turnam cel mai delicios sos, este un sos care poate fi folosit la spaghete, lasagna etc., scuturam usor vasul si punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru 20 – 25 de minute. Adaugam cascaval ras sau amestec de branzeturi: cascaval, branza Cheddar, parmezan sau ce doreste fiecare si mai introducem vasul in cuptor pentru aproximativ 10 minute pana se gratineaza frumos. Timpul poate varia in functie de cuptorul fiecaruia.

IMAG3953[1]

Le-am servit cu Ketchup si au fost un deliciuuu!!!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

Clatite pufoase – reteta pentru incepatori

Da, stiu, majoritatea dintre noi stim sa facem clatite! M-am gandit ca poate sunt persoane care nu au facut clatite, dar isi doresc sa invete sa faca si de aceea am scris aceasta reteta.

Ne plac clatitele, in orice mod sunt servite: cu branza, cu carne, cu legume sau ca desert. Adevarul este ca am o reteta cu care obtin clatite pufoase si pe care o adaptez in functie de umplutura pe care o folosesc, pe net o gasesti sub denumirea de Clatite 1-2-3. Ce imi place cel mai mult la aceste clatite este ca se mentin pufoase si a doua zi.

Sa trecem la facut clatite!

Ingrediente:

Aluat clatite:

  • 100 grame faina
  • 2 oua
  • 300 grame lapte / 150 grame lapte + 150 grame apa minerala / 300 grame apa minerala
  • un praf sare

In plus:

  • esenta rom / esenta vanilie / apa de flori de portocal etc. pentru clatitele dulci
  • o lingurita vegeta, oregano, busuioc dupa gust pentru clatitele cu carne
  • un varf lingurita boia, busuioc pentru clatitele cu branza

Batem ouale cu un praf de sare, adaugam faina, amestecam bine si incepem sa adaugam lichidul, amestecand bine cu un tel sau cu mixerul pentru a nu se forma cocoloase. Adaugam apoi ce am scris ca avem nevoie in plus, in functie de umplutura clatitelor si amestecam bine pentru omogenizare.

In tigaia de clatite, punem foarte putin ulei, lasam sa se incinga si adaugam cate un polonic din compozitia de clatite. Clatitele nu trebuie sa iasa foarte groase. Cand am terminat de copt clatitele, le umplem cu ce dorim si le servim cu multa placere. Daca nu le-ati consumat pe toate la o masa, le puneti pe o farfurie si le acoperiti bine cu folie alimentara. Se mentin pufoase si a doua zi. Vara, le tin la frigider si le incalzesc usor in tigaie inainte de a le consuma. Sunt perfecte si pentru a rezolva pachetul de la scoala al copiilor sau al nostru la serviciu, iesind niste clatite minunate cu sunca, cascaval, avocado, pasta de masline, peste etc.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all! Enjoy!