RETETE

Ostropel ca in Muntenia

Voi da reteta originala, reteta pe care o stiu de la bunica, pe care o face si mama si va voi spune si ce modificari am facut eu la ea. O voi incadra tot la retete romanesti, ca nu stiu cine mai face ostropel ca al bunicii!

Bunica zicea asa: “iei o ceapa, o cureti, o speli si o toci marunt. Pui o lingura de ulei, lasi sa se incinga si calesti ceapa, pana devine aurie. Intr-o strachina pui bulion, o lingurita de faina si le desfaci intr-un pic de apa, dar ai grija sa nu fie cocoloase, ca rade lumea de tine. si torni peste sos. Cureti usturoi, il pisezi, il adaugi si pe el in sos si lasi sa fiarba cat vrei tu sa iasa de gros. Apoi faci o mamaliga vartoasa si mananci de se bat turcii la gura ta.”

Acum cum il fac eu:

Pentru ca ne-am schimbat foarte mult preferintele culinare, eu il fac mai dietetic. Iau o ceapa, o curat, o spal, o toc marunt si o inabus intr-o lingura de ulei cu un strop de apa. Spal un ardei gras, il tai cubulete, il adaug peste ceapa si il las si pe el sa se inmoaie putin. Pentru a se inabusi bine, peste oala in care fac mancarea, pun un capac si las la foc potrivit spre mic cateva minute. Adaug bulion facut in casa (va voi da si reteta mea de bulion), curat doi – trei catei de usturoi, ii pisez si ii pun peste sos. Eu nu folosesc faina, dar cine doreste, poate sa desfaca o lingurita de faina in putina apa, pentru a-i da o consistenta mai groasa. Daca nu il fac de post, fierb carne de pasare inainte si in ostropel adaug bucati de carne.

IMAG1147[1]

Il servim cu mamaliguta calda sau cu piure de cartofi.

IMAG1150[1]

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Advertisements

Mamaliga in straturi

Daca tot am dat reteta de mamaliga in postul anterior, sa dam si cateva retete la care putem folosi mamaliga. Mie mi se pare atat un mic dejun cat si o cina perfecta.

M-am gandit, cum sa fac sa manance si copilul ficatei de pasare si mi-a venit ideea cu mamaliga in straturi.

Am facut o mamaliga mai moale.

Am spalat ficateii, intr-un vas de yena am pus un pic de ulei, am asezat ficateii pe un singur rand si i-am pus la cuptor, la 180 grade Celsius. Cand s-au rumenit frumos, i-am intors pe cealalta parte, i-am lasat sa se rumeneasca din nou si am adaugat apa, cat sa-i acopere. Am adaugat sare, piper, cateva ace de rozmarin si i-am lasat la cuptor, pana a secat apa. Daca doriti si nu mananca si copiii, puteti amesteca in cantitati egale apa si vin rosu si veti obtine un deliciu! Prin aceasta metoda mie mi se pare ca ies foarte fragezi si nu mai sunt inecaciosi.

 

 

Am mai folosit branza de burduf, branza de oaie, omleta si iaurt.

Intr-un vas de yena (sau puteti folosi vase individuale de ceramica, strachini etc.) am asezat un strat de mamaliga, omleta peste care am ras branza de oaie, alt strat de mamaliga si deasupra am pus branza de burduf. Pentru o omogenizare uniforma, trebuie faramitata branza de burduf si asezata pe toata suprafata, eu am taiat-o felii, se topeste si asa, dar nu se duce pe toata suprafata. Am pus vasul la cuptor, la 200 grade Celsius si cand s-a topit branza de burduf si s-a rumenit usor, am oprit cuptorul si am servit-o cu ficatei deasupra si iaurt facut in casa.

 

 

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Mujdei de usturoi ca in Delta

Daca tot am ajuns in Delta, am zis sa aflu un mic secret si in ale bucatariei romanesti. La urmatoarea calatorie in Delta, promit sa vin cu mai multe retete autohtone.

Gazdele primitoare la care am poposit pentru cateva ore in Delta, ne-au servit cu un crap prajit, mamaliga calda si mujdei de usturoi. In primul rand, nimic nu se compara cu gustul dulce al pestelui salbatic, de prajit se prajeste la fel cum il prajim si noi!

Doamna a fost draguta si m-a lasat sa trag cu coada ochiului si sa “fur” reteta de mujdei de usturoi:

Se curata usturoiul si se piseaza cu un praf de sare foarte bine, pana devine ca o pasta. Se adauga ulei, putin cate putin si se freaca musai, in vas de ceramica, sticla, numai cu pisalogul sau o lingura de lemn, pana devine ca o maioneza. Si acum urmeaza surpriza: mujdeiul se subtiaza cu un pic de zeama de peste, care ii va da un gust deosebit si diferit fata de mujdeiul obisnuit. In functie de mancarea la care se serveste, in usturoi se mai pot adauga rosii coapte, ardei kapia copti, verdeata etc.

Dar secretul, pentru a fi specific Deltei, este zeama de peste folosita in loc de apa! Asa ca dragii mei, cand mai faceti bors de peste, opriti putina zeama de peste, faceti mujdeiul cu ea si pentru cateva clipe visati ca sunteti in frumoasa noastra Delta!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Delta Dunarii – Dunavatu de Sus

Recent, am avut ocazia sa ajung in Delta. Timpul a fost scurt, vremea nu a tinut cu mine, pentru ca tot drumul l-am parcurs de la Bucuresti pana la destinatie, pe o ploaie torentiala si nu prea am avut ocazia sa fac poze. Am facut cateva, chiar daca nu sunt asa de reusite, sper totusi sa va convinga sa vizitati aceste locuri minunate.

Accesul se poate face dinspre Tulcea, dinspre Constanta si drumurile sunt bune. Daca vii din Bucuresti, mergi pe Autostrada Soarelui. pana la iesirea spre Slobozia si apoi trecem Dunarea la Giurgeni si tinem drumul spre Tulcea.

Eu am fost in Dunavatu de Sus, in judetul Tulcea, un sat care apartine de comuna Murighiol si este asezat pe partea dreapta a bratului Sf. Gheorghe, in inima Deltei Dunarii. Fata de acum cativa ani, cand am mai fost in Delta, gasesti foarte multe locuri de cazare. Am cunoscut oameni primitori la o pensiune, unde aveau tot ce-ti doreai: gradina, apa, mancare, excursii in delta etc.

IMAG1767[1]IMAG1768[1]IMAG1772[1]IMAG1775[1]IMAG1804[1]

Despre peisaj, ce sa va spun, este minunat, mai ales dupa ce treci podul la Giurgeni si te apropii de Muntii Macinului, incep sa se deruleze peisaje de vis, ca in multe alte locuri din tara noastra.

IMAG1833[1]IMAG1831[1]IMAG1819[1]

Florile de camp, care te insotesc de-a lungul drumului, iti insenineaza ziua, chiar daca afara ploua torential! Am vazut lanuri intregi de maci, de lavanda si albastrele!

IMAG1756[1]IMAG1744[1]

Satul pescaresc iti ofera un peisaj idilic, fiecare putand sa-si creeze propriul vis si sa-si inchipuie ca se afla intr-un mic paradis. Casutele aruncate pe o coasta, strajuite de moara pe de-o parte si de apa la poale, pe de alta parte, te fac sa visezi cu adevarat!

IMAG1747[1].jpg

IMAG1825[1]

Despre Delta, nu vreau sa spun mai nimic, pentru ca fiecare simte Delta altfel si nu stiu daca o pot descrie in adevarate ei splendoare, totul e sa nu ratati ocazia si macar o data in viata sa mergeti sa o vizitati! Sunt sigura ca linistea care o inconjoara, pasarile pe care le veti admira, peisajul salbatic si farmecul aparte, pe unii dintre dumneavoastra va vor face sa va intoarceti iar la ea.

Nu am avut timp sa vizitez mai mult, dar pe drum veti vedea moschee sau biserici specifice locului, puteti vizita lacul Murighiol, ruinele oraselului antic roman Halmyris si multe altele.

Sunt sigura ca nu va veti plictisi!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

And that`s all !!!

Lichior de nuci verzi

Stateam dimineata, in curte, in balansoar si beam cafeaua. Privirea mi-a poposit pe nucul meu superb, ma uitam la nucile lui si m-am gandit ca trebuie sa fac ceva si cu ele verzi.

Pentru ca dulceata de nuci verzi mi se pare foarte dulce, plus ca te murdaresti foarte rau de la curatarea nucilor, am renuntat la ideea de a face dulceata si am ajuns la lichior. Este mai usor de facut si este delicios cand stai de vorba cu prietenele si il savurezi. Nu am facut niciodata pana acum, asa ca am inceput sa ma documentez si am ajuns la aceasta formula:

Ingrediente: 10 nuci verzi, 750 ml rachiu, 2 – 3 cuisoare, 1 bat scortisoara, putina nucsoara si 1/2 lingurita coaja de lamaie

Mi-am pus sotul la treaba, i-am dat manusi si l-am rugat sa imi culeaga 10 nuci. Am spalat nucile si le-am taiat sferturi. Si la aceasta operatiune folositi manusi, daca nu vreti sa va innegriti pe maini.

Vom avea nevoie de un borcan mai mare de un litru cu capac. Am pus nucile taiate intr-un borcan de 1,8 l, am adaugat rachiul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara si coaja de lamaie, am pus capacul si am agitat borcanul de cateva ori.

Vedeti? Asta e tot! Acum, urmeaza partea mai grea: avem nevoie de rabdare! Il lasam la macerat 6 saptamani, agitand borcanul din cand in cand. Dupa cele sase saptamani, vreau sa fac un sirop de miere cu putina apa si apoi il las iar la macerat, dar voi reveni cu update-uri sa va spun ce fac in continuare.

Acesta e in faza de executie, nu pot sa va spun cum iese, dar m-am apucat sa scriu reteta, chiar daca nu este gata, pentru cine vrea sa riste ca mine si sa incerce, deoarece cand va fi gata lichiorul, nucile nu vor mai fi bune pentru a-l face.

 

To be continued…

Crema fina de capsuni

Am avut dubii serioase cum sa numesc acest desert. Nu este nici mousse, ca nu folosesc ciocolata, nu este nici panna cotta, ca nu folosesc lapte, nu este nici spuma, ca nu folosesc albusuri si atunci i-am zis simplu “crema”.

Am vrut sa fac un desert mai dietetic si mi-a iesit aceasta crema:

 

IMAG1717[1]

Ca in majoritatea cazurilor, cand nu am programat sa fac ceva anume, dar totusi vreau un desert, ma uit in frigider si improvizez. Aveam crema de branza, ricotta, smantana si capsuni, care erau prea putine pentru a le valorifica si al le face dulceata, sirop etc. Este un desert cremos, usor, racoritor.

Ingrediente: 150 grame crema de branza, 150 grame ricotta, 150 grame smantana, 1 – 2 linguri miere, dupa gust, 100 grame capsuni, un praf de sare, 5 grame gelatina

Intr-un bol, am amestecat smantana cu un praf de sare, cu ajutorul mixerului, pana a inceput sa devina spumoasa, am adaugat mierea si am continuat mixarea pana ajungem la consistenta dorita si mierea se omogenizeaza perfect cu smantana si vom obtine o frisca delicioasa. Intr-un alt bol, tot cu ajutorul mixerului, am amestecat crema de branza cu ricotta, pana la o omogenizare perfecta, apoi am adaugat si frisca si am mixat putin ca sa se omogenizeze si cu aceasta.

IMAG1697[1].jpg

Capsunele, le-am spalat, le-am curata de codita, le-am lasat sa se scurga de apa si le-am trecut printr-o sita deasa, pentru a nu avea seminte in crema si aceasta sa iasa cat mai fina. Daca nu va deranjeaza, puteti pasa capsunele cu o furculita pana le transformati in piure de capsune.

IMAG1696[1]

In zeama rezultata, respectiv piure, am adaugat gelatina si am lasat-o la inmuiat aproximativ 10 minute. Am pus vasul cu capsune si gelatina pe foc mic, amestecand continuu pana se diszolva gelatina. Atentie: gelatina nu trebuie sa fiarba pentru ca isi pierde proprietatile si nu mai gelifica.

IMAG1698[1].jpg

Dupa dizolvarea totala a gelatinei, am luat vasul de pe foc si am lasat la racit. Dupa ce s-a racit, am pus capsunele cu gelatina peste compozitia de branza si frisca, am omogenizat, cu ajutorul unei palete din silicon si a iesit minunatia asta. Am pus-o in forme si am dat-o la frigider. Eu am lasat-o 1 ora si 30 de minute si era gata!

Se orneaza dupa imaginatia si preferinta fiecaruia! Eu am folosit o capsuna si cateva bombonele de ciocolata.

Iese o crema pufoasa, aromata si se face super rapid!

Precizari:

  • cui nu-i place branza ricotta, pentru ca are un gust mai deosebit, o poate inlocui cu mascarpone
  • nu iese foarte dulce cu o lingura de miere, de aceea puteti pune mai multa sau puteti folosi zahar
  • optional, puteti adauga o esenta de vanilie, dar iese foarte aromata si asa, datorita capsunelor, care trebuiesc neaparat sa fie foarte coapte

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

 

Clatite cu branza si smantana la cuptor

Daca tot am facut clatite, pregatim si micul dejun pentru maine dimineata. Mi-au mai ramas cateva clatite pentru a pregati o masa delicioasa a doua zi.

Ingrediente: 1 – 2 clatite de persoana (8 in cazul meu), 200 grame branza capra (sau orice alt tip de branza), 200 mililitri de smantana, 4 oua, sare si piper dupa gust, un praf de sare, cascaval sau parmezan ras, iaurt pentru servit

Deoarece le-am pregatit de dimineata, nu am avut prea mult timp pentru sedinta foto, unul dintre baieti era deja treaz si astepta micul dejun, celalalt urma sa se trezeasca, asa ca nu puteam pierde prea mult timp, v-am mai povestit de nerabdarea lor cand este vorba de masa. Cand mancam, mancam, nu ne jucam 😂😂😂! Dar pentru ca este o reteta usoara, nu cred ca avem nevoie de prea multe poze.

Batem bine cu un tel sau o furculita 2 oua cu un praf de sare. Dam branza pe razatoare sau o faramitam cu ajutorul unei furculite si o amestecam cu ouale batute. Luam o foaie de clatita, adaugam umplutura  de branza in centru si rulam sau impachetam clatita, gen batistuta. Intr-un vas de yena, pe care l-am uns cu unt, asezam clatitele una langa alta. Amestecam bine si celalte 2 oua, peste care adaugam smantana, sare (daca mai este nevoie, in functie de cat de sarata este branza), piper si boia. Omogenizam bine. Turnam amestecul peste clatitele din vas si adaugam cascavalul sau parmezanul ras. Introducem in cuptorul incins si coacem in jur de 30 de minute, pana se gratineaza frumos la suprafata.

Scoatem usor pe farfurie 1 – 2 clatite si ornam cu iaurt si parmezan ras. Noi le-am apreciat si va garantez ca este un mic dejun satios si delicios.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

Clatite festive

S-au anuntat prietenii sau rudele sau orice alt musafir? Nu-i nici o problema, rezolvam acest aspect impreuna 😉! Vom face un desert usor, delicat si racoros! Va garantez ca musafirii dumneavoastra vor fi super incantati de desertul oferit 😋!

Ingrediente: clatite, fructe (banane si capsuni, am avut eu), dulceata (in cazul meu de trandafiri), frisca, sos de ciocolata, bombonele pentru decor (optional)

Sa ne apucam de treaba, ca acum sosesc musafirii! Taiem bananele in3 bucati sau felii, alegem capsuni mai mici si daca aveti si alte fructe, le taiati felii sau bucati mai mici. Pe o foaie de clatita, asezam bucatele si / sau felii de fructe,

dulceata (e de preferat o dulceata cat mai aromata, de trandafiri, de portocale, de capsuni etc.),

sos de ciocolata,

IMAG1636[1]

frisca,

impachetam clatita, dupa imaginatie, punem frisca si ornam cu fructe si cu bombonele.

V-am zis ca e rapid, simplu si bun! Este un desert delicios si spectaculos!

Nu avem frisca, nu-i problema, o putem obtine din smantana pe care o batem cu ajutorul mixerului si adaugam dupa gust zahar, miere, sirop de artar sau alt indulcitor. Nu avem nici sos de ciocolata, o rezolvam si pe asta, topim ciocolata la bain – marie. Clatite, cred ca stim sa facem, dar nu-i problema, o sa scriu reteta intr-o postare viitoare.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

And that`s all !!!

Sa pornim la drum!

Initial, m-am gandit la acest blog de cateva luni, am sperat sa fie ceva profesional, dar din lipsa sponsorizarii, a devenit unul, pe care o sa incerc, prin forte proprii, sa-l fac sa devina profesional. Asa cum am spus, sunt o fire optimista si visele mele intotdeauna devin realitate, pentru ca am credinta ca ele se vor implini, pentru ca lupt ca ele sa se implineasca, pentru ca am incredere in mine. Si acesta e un vis, care incepe cu pasi mici, dar siguri si atunci va deveni realitate.

Voi incepe prin a culege retete autentice romanesti, prin a descoperi mestesuguri uitate sau mai putin uitate, prin a prezenta frumusetile Romaniei si nu numai. Voi avea si alte articole din alte domenii sau din alte tari, pentru ca imi place sa impartasesc si altora din experientele mele, cu speranta ca cineva le va gasi utile. Sper sa va placa si sa devina unul din blog-urile voastre preferate.

Cel mai simplu cheesecake

Este un cheesecake la rece, care pe cat de simplu e, pe atat de delicioooos! Este ideal cand ai musafiri, care te anunta in ultima clipa ca vin in vizita, cand nu ai timp sa faci ceva mai sofisticat sau cand nu ai starea necesara pentru lucruri complicate. Este atat de usor de facut, incat poate fi facut si de un incepator in ale bucatariei sau sa il faceti alaturi de ei mici.

Ingrediente:

Blat:

  • 200 grame biscuiti
  • 100 grame unt

Crema de ciocolata:

  • 400 grame crema branza
  • 200 grame smantana foarte grasa
  • 250 grame ciocolata cu cel putin 50%
  • esenta rom

Mod de preparare:

Biscuitii ii macinam fin in blenderul de masa sau ii dam prin masina de tocat, in lipsa blenderului. Secretul este o consistenta foarte fina a biscuitilor.

Topim untul la foc mic, il turnam peste biscuiti si amestecam bine pentru o omogenizare perfecta.

Asezam uniform intr-o forma de 20 – 24 cm, in functie de cat vrem sa iasa de inalt. Pentru o asezare uniforma, intindem biscuitul pe fundul formei, ridicand usor pe margini si apoi cu fundul unui pahar apasam usor, pentru o tasare perfecta biscuitul.

Punem biscuitele la frigider pana pregatim crema.

Rupem ciocolata in bucatele si o topim la bain-marie. O lasam sa se racoreasca usor.

Smantana o batem cu ajutorul mixerului pana se obtine o compozitie pufoasa si cremoasa, ca o frisca, se adauga crema de branza si se mixeaza usor in continuare, pana se omogenizeaza perfect. Punem si esenta si mixam scurt sa se incorporeze.

Adaugam ciocolata, usor racorita si mixam in continuare pana se incorporeaza perfect ciocolata in amestecul de branza cu smantana.

Scoatem biscuitele de la frigider, turnam crema de branza si ciocolata, nivelam la suprafata cu o spatula si dam la frigider pentru cateva ore sau peste noapte.

Daca dorim sa ornam, inainte sa punem cheescake-ul la frigider, ornam dupa preferinta cu fructe, alune, ciocolata rasa etc.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Dulceata de ceapa rosie

Este o delicatesa, mai mult decat un curcubeu pe cerul gurii. Nu pot sa va descriu ce aromata iese aceasta “dulceata”. Eu de cand am descoperit-o m-am indragostit iremediabil de ea si nu rezist daca nu fac macar o data pe luna. Astazi am facut-o din nou si m-am gandit sa vi-o impartasesc si voua! Dar, sa trecem la treaba, ca nu mai am rabdare!

Ingrediente:

  • 3 cepe rosii potrivite
  • 2 linguri de ulei
  • zeama de la 2 portocale medii
  • o lingura sirop de artar sau zahar
  • 1 – 2 linguri vin dulce (gen Marsala)
  • un praf sare si piper
  • un varf de lingurita scortisoara sau ghimbir, dupa preferinta

Metoda de preparare:

Curatam ceapa si o taiem solzi. Intr-o tigaie, punem uleiul, adaugam ceapa si o lasam sa se caramelizeze la foc mic. Pentru a se inmuia, in primele minute, acoperiti cu un capac. and ceapa s-a caramelizat, adaugam siropul de artar / zaharul, sucul de la portocale si vinul. Lasam sa fiarba la foc mic pana seaca aproape tot lichidul.

Ce ziceti, a fost greu? Eu zic ca nu! Este ideala pentru Mousse de ficat de pui, sandviciuri, orice tip de carne, fasole, hummus etc.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

Langosi ardelenesti

Nu stiu daca este denumirea exacta, dar asa se numesc in targuri. De cate ori merg in targuri si  nu gasesc sa mananc asa ceva, vin acasa si ii fac. La mine, in special, la targul de Craciun, daca nu mananc acesti langosi nu simt magia sarbatorilor. Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 500 grame faina
  • 5 grame drojdie uscata sau 25 grame drojdie proaspata
  • 250 grame lapte sau apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 grame smantana
  • o lingura ulei

Incalzim usor laptele, apoi punem drojdia si zaharul, amestecam bine si lasam 10 minute.

In vasul mixerului, punem faina, facem o adancitura, punem restul ingredientelor si adaugam si laptele cu drojdia si zaharul, preparate ca mai sus. Pornim robotul de bucatarie si amestecam aproximativ 5 minute, pana obtinem un aluat elastic si neted.

Acoperim vasul si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in bile potrivite de aproximativ 100 – 120 de grame si le intindem un pic mai groase. Punem ulei intr-o cratita, trebuie o cantitate mai mare de ulei pentru a se praji bine si frumos, lasam sa se incinga bine, punem langosul si il prajim cateva minute, pe fiecare parte, pana se rumeneste frumos.

Este o reteta simpla si ies niste langosi deliciosi pe care ii servim cu branza sarata faramitata amestecata cu smantana.

Inainte de incheiere, as vrea sa atrag atentia ca in functie de faina folosita, de umiditatea din aer, daca aluatul iese prea moale, mai adaugam un pic de faina, daca iese prea tare, adaugam un strop de lapte pana obtinem un aluat neted, elastic si pufos.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Cozonac cu maia

Maiaua, una dintre pasiunile mele! Cu ajutorul ei obtinem cele mai sanatoase preparate, implica rabdare si ceva timp, dar satisfactia si gustul e atat de mare incat nimic nu mai conteaza! Incerc sa gasesc retete cat mai usor de facut cu maia, pentru a incanta si a face si alte persoane sa incerce si va garantez ca veti fi incantati de rezultat! Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

Preferment:

  • 66 grame faina
  • 40 grame apa
  • 7 grame maia

Aluat final:

  • 426 grame faina
  • 113 grame maia (prefermentul)
  • 233 grame lapte
  • 75 grame galbenusuri
  • 75 grame unt
  • 3 grame sare
  • 148 grame zahar
  • coaja de lamaie / portocala
  • esente, dupa preferinta, eu am folosit esenta de portocale

Umplutura:

  • 3 – 4 albusuri, in functie de marime sau 100 grame albus, mai exact
  • 60 grame zahar
  • 20 grame cacao
  • 200 grame nuca
  • 1-2 fiole esenta rom
  • stafide / merisoare
  • chips-uri de ciocolata

Mod de preparare:

Pentru aluatul final, avem nevoie de preferment, maiaua propriu-zisa, inlocuitorul drojdiei. Pentru a nu ne apuca 12 noaptea, incepem prepararea prefermentului pana in 9 dimineata. Intr-un castron, punem cele 7 grame de maia, adaugam 40 grame de apa si cu ajutorul unei linguri de lemn, spatule de silicon, amestecam usor pana se omogenizeaza. Adaugam si cele 66 grame de faina, amestecand foarte bine, pentru o omogenizare perfecta. Vom obtine un preferment dens. Acoperim vasul cu folie de plastic sau o punga (eu folosesc casca de dus), ermetic, pentru a nu intra aer si lasam la loc caldut pentru 8 – 10 ore, in functie de timpul dvs., dar nu depasiti 10 ore.

Pentru aluatul final, dupa trecerea timpului pentru preferment, in vasul mixerului punem faina, facem o gropita si adaugam prefermentul, laptele caldut, galbenusurile si untul taiat cubulete (la temperatura camerei). Amestecam bine pentru omogenizare perfecta, cu ajutorul spatulei de silicon / lingurii si lasam acoperit 20 de minute, in limbajul celor ce lucreaza cu maia se numeste autolyse.

Dupa cele 20 de minute, adaugam coaja de portocala si / sau lamaie, esenta, zaharul si sarea si punem robotul in functiune in jur de 10 minute, pana obtinem un aluat omogen, chiar daca e putin moale, nu va faceti probleme, se va mai intari dupa impachetari. Daca nu aveti robot, il framantati cu mana, in jur de 20 de minute, mai mult prin impachetari, aducand aluatul dinspre margine spre centru.

Lasam apoi aluatul 4 ore, acoperit, la loc caldut, cu 3 SF-uri (strech&fold) sau impachetari din ora in ora. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu termenul, inseamna sa tragi usor de aluat si sa il aduci spre centru din 4 parti. Daca doriti sa intelegeti cat mai bine, gasiti filmulete pe internet, cautand strech&fold.

Dupa trecerea celor 4 ore, punem aluatul la frigider pentru 10 – 12 ore.

A doua zi pregatim umplutura. Inmuiem stafidele / merisoarele in apa fierbinte 10 – 15 minute. Macinam nuca.

Albusurile le mixam cu un praf de sare, pana se intaresc usor, adaugam zaharul si mixam pana obtinem consistenta de bezea.

Adaugam cacao si amestecam cu ajutorul unei spatule pana se omogenizeaza.

Punem nuca, esenta de rom si amestecam foarte bine, tot cu ajutorul spatulei, pentru o omogenizare perfecta!

Scoatem aluatul din frigider, il impartim in doua, ii dam forma rotunda si il lasam sa se odihneasca in jur de 10 – 15 minute.

Ungem blatul cu ulei, luam o parte din aluat, il intindem cu mana unsa cu putin ulei, punem jumatate din umplutura, adaugam stafide / merisoare, rahat, ciocolata, rulam aluatul cat mai strans. Procedam si cu cea de-a doua parte de aluat la fel si apoi impletim cele doua parti.

Tapetam forma de cozonac cu hartie de copt, punem aluatul si lasam la loc cald pentru 4 – 5 ore, in functie de cum creste. Sa nu va speriati, o sa reasca mai greu, tocmai ca nu are drojdie. Pentru a vedea daca a crescut destul, apasam usor cu degetul pe cozonac si daca revine usor la forma initiala este gata. Ungem cozonacul cu ou batut amestecat cu putin lapte. Daca va ramane albus, il folositi pe acesta in amestec cu lapte, eu asa procedez.

Incingem cuptorul la 170 grade Celsius, functia cu ventilatie, lasam 10 – 15 minute pana se rumeneste frumos, apoi mutam cuptorul pe 160 grade Celsius, functia fara ventilatie si mai lasam 45 – 50 de minute.

Cand il scoatem din cuptor il lasam 5 minute, in forma, pe o parte si inca 5 minute, pe cealalta parte, apoi il scoatem din forma si il lasam sa se raceasca complet, inainte sa il taiem. Daca nu aveti rabdare sa il lasati sa se raceasca, rupeti cu mana, ca sa nu se incrudeze!

Fac o paranteza: daca sunt persoane doritoare sa faca paine sau orice aluaturi cu maia, ofer maia in Bucuresti si imprejurimi.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

 

 

Piure de telina cu alune

O alta leguma, care nu este foarte apreciata de toata lumea! Dar pentru ca trebuie consumata, datorita proprietatilor sale, trebuie sa gasim solutii. O solutie, care noua ne-a placut, este acest piure, care mie imi place chiar mai mult decat piureul obisnuit. Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 300 grame telina
  • 200 grame cartofi
  • un mar
  • 40 grame unt
  • 70 – 80 grame lapte
  • alune
  • sare
  • piper
  • un varf de ghimbir macinat

Mod de preparare:

Curatam si spalam cartofii si telina, ii taiem cubulete si ii punem la fiert in apa cu putina sare. Acoperim cu capac si lasam pe foc, pana sunt foarte bine fierte.

Marul il spalam, il taiem in doua, scoatem cotorul si il coacem in cuptor.

Scurgem legumele de apa, adaugam marul si cu ajutorul blenderului de mana pasam foarte bine, pentru a obtine un piure fin. In lipsa blenderului, putem folosi pasatorul de cartofi, dar s-ar putea sa trebuiasca sa nu puneti coaja marului, in aceasta situatie.

Adaugam untul, taiat cubulete si cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecam foarte bine pana ce acesta se topeste. Punem laptele putin cate putin, potrivim de sare, adaugam piper proaspat macinat, ghimbir macinat, pentru cine iubeste scortisoara si pentru un gust mai exotic putem adauga si un varf de scortisoara. Cu aceiasi lingura de lemn, omogenizam bine piureul pana ajungem la consistenta dorita.

Daca dorim un piure de post, renuntam la unt si folosim lapte de migdale sau apa in care au fiert legumele. Pentru un gust mai bun, cand puneti legumele la fiert, adaugati si o lingurita de vegeta.

Alunele le prajim daca sunt crude sau luam alune gata prajite si le faramitam cu ajutorul unui sucitor de intins aluat. Atentie: daca alunele sunt sarate, adaugati mai putina sare in piure!!!

Pastram cateva alune pentru ornat, iar restul alunelor le adaugam in piure si amestecam pentru omogenizare.

Servim piureul, ca atare sau ca garnitura la orice friptura, cu branza, cu legume la cuptor sau cu ce doreste fiecare, dupa preferinta.

Este un piure delicios, cu un gust dulceag, care va fi adorat de papilele dumneavoastra gustative.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Supa crema de brocoli

Cocktail de vitamine, perfect pentru cei mici si cei mari! Este o supa delicioasa de legume, la care nu se simte pregnanat gustul de brocoli, care sa fim seriosi, nu-l agreaza multa lume. Este masa ideala pentru seara, o masa usoara si gustoasa! Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • un brocoli de aproximativ 500 grame
  • o jumatate ardei gras verde
  • un cartof
  • un morcov
  • o tija de apio (telina verde)
  • o ceapa (optional) – eu nu am pus
  • 1-2 catei de usturoi (optional) – eu am pus
  • sare
  • piper
  • un varf de lingurita de ghimbir
  • 2 lingurite de vegeta

Spalam si curatam legumele. Brocoli il rupem bucatele, daca are cotorul mai mare(asa a fost in cazul meu), l-am taiat in bucati, Celelalte legume le taiem in bucati potrivite si punem toate legumele la fiert, cu apa cat sa le acopere. Punem vegeta, acoperim cu capac si lasam sa fiarba aproximativ 30 minute. Daca avem supa de carne / oase, putem folosi in loc de apa.

Incercam legumele, si daca sunt fierte, punem sare, dupa gust, si usturoiul spart, daca nu, le lasam sa fiarba bine si apoi adaugam sarea si usturoiul.

Ce inseamna usturoi spart? Punem catelul de usturoi pe un tocator si cu ajutorul unei lame de cutit mai late, apasam cu podul palmei, pe lama de cutit, care a fost pusa peste usturoi, pana acesta se sparge.

Lasam sa mai fiarba 5 minute si luam oala de pe foc.

Scurgem zeama intr-un vas si lasam legumele sa se racoreasca putin, legumele trebuie sa fie fierbinti in continuare, pentru a se pasa bine. Cu ajutorul unui blender de mana, pasam foarte bine legumele, punem piper macinat proaspat si ghimbir si adaugam zeama cate putin, mixand in continuare, pana ajungem la consistenta dorita.

Servim apoi, dupa preferinta, cu paine prajita / crutoane, slanina / bacon prajit(a) la cuptor, ciuperci gratinate, parmezan / branza tare, smantana etc.

Este ideala pentru vegetarieni, pentru post sau pentru toate gusturile. Se face repede si e tocmai buna pe vreme rece, mie imi plac si vara supele creme, dar eu sunt fan inrait!

Atentie: chiar daca am specificat la ingrediente ardei verde, vreau sa va atrag atentia sa nu folositi alta culoare, pentru ca schimba culoarea la supa, eu am folosit rosu si a mea a iesit portocalie, in loc de verde!!! Daca nu aveti ardei verde puteti sa nu puneti.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

 

Terina de avocado

O idee pe care am descoperit-o, unde altundeva decat, la francezi. Este delicioasa, dar si foarte aspectuoasa, ideala pentru mesele de sarbatori, mesele cu prietenii sau in orice alta zi cand vrem sa ne simtim rasfatati!

Ingrediente:

  • 2 avocado
  • ansoa sau 2 conserve de peste
  • 150 grame ricotta sau branza de vaci
  • 100 grame crema de branza
  • piper
  • nucsoara
  • marar sau patrunjel
  • sare
  • suc de lamaie

Cu ajutorul unui blender, mixam ricotta / branza de vaci cu crema de branza, piper, nucsoara si marar / patrunjel.

In lipsa unui blender, tocam mararul / patrunjelul si cu ajutorul furculitei, incercam sa faramitam branza cat mai mic si o amestecam cu crema de branza, piper, nucsoara si verdeata tocata.

Avocado il taiem cubulete, il stropim cu suc de lamaie si presaram un praf de sare.

Pestele il putem faramita cu furculita, il putem toca cu cutitul sau il putem folosi asa cum este.

Montarea:

Pentru montare, de obicei, se folosesc inele speciale de metal, dar daca nu avem va impartasesc un pont: putem folosi forme de fursecuri sau o puteti monta intr-un pahar transparent.

Punem un strat de avocado, presam usor, un strat de branza, un strat de peste si ornam sau putem continua cu un strat de avocado si un strat subtire de branza.

Si gata, am terminat! Este o terina delicioasa, usor de preparat si foarte aspectuoasa, o combinatie perfecta si unde pui ca e si sanatoasa!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Ciorba de perisoare cu afumatura, acrita cu zeama de varza

Tot o mancare 100% romaneasca, ca romanu-i inventiv. A “pritocit” mama varza si a scos niste zeama de varza sa o gustam. Noua ne place si o bem asa cum e. De aici a venit ideea de ciorba de perisoare acrita cu zeama de varza. Dar cum niciodata nu ne limitam la ceva simplu, s-a venit si cu ideea sa punem niste afumatura in ea. Ce a iesit? Nu pot sa va descriu, trebuie sa gustati, o ciorba la superlativ, cu gust divin pentru cine iubeste afumatura, carnea si zeama de varza. Ce va mai trebuie? Ingredientele si rabdare pana este gata sa puteti manca.

Ingrediente:

  • 1 – 2 kilograme oase de porc
  • 200 grame afumatura
  • 3 morcovi
  • o bucata de telina
  • o radacina de patrunjel
  • o ceapa
  • un ardei
  • 600 – 700 grame carne de porc nu foarte grasa
  • 150 grame orez
  • 500 mililitri zeama de varza sau dupa gust
  • leustean verde tocat
  • 500 mililitri Suc de rosii natural
  • sare
  • piper
  • boia

Mod de preparare:

Fierbem oasele impreuna cu afumatura o ora in oala minune sau pe foc pana fierbe carnea de pe oase. In zeama de la oase fierbem zarzavatul, pe care l-am dat pe razatoare sau l-am tocat cubulete mici. Impreuna cu zarzavatul fierbem 100 grame de orez.

Adaugam sucul de rosii si zeama de varza pe care le lasam sa clocoteasca 5 minute.

Intre timp pregatim perisoarele. Tocam carnea sau folosim carne gata tocata si o amestecam cu o ceapa mica, tocata marunt si cu 50 grame de orez. Eu folosesc orez integral si atunci il fierb inainte 15-20 de minute, pentru a nu ramane tare. Condimentam dupa gust carnea de perisoare cu sare, piper si boia. Formam perisoarele si le punem in ciorba, care trebuie sa clocoteasca. Lasam perisoarele sa fiarba aproximativ 20 de minute.

Tocam leusteanul, il punem deasupra si savuraaam! Este un adevarat curcubeu de arome, este un deliciuuu! Nu pot decat sa va doresc Pofta Buna!

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

 

 

Conopida la cuptor

Nu tuturor place conopida, dar gatita in acest mod nu mai are gustul acela pregnant si s-ar putea sa placa si mofturosilor. Este foarte usor de facut, este ideala si pentru vegetarieni si este un fel de mancare usor, perfecta pentru cina sau servita ca o garnitura.

Ingrediente:

  • conopida
  • sare
  • piper
  • boia
  • curry
  • ulei

Spalam conopida bine sau o punem in apa cu sare pentru 10-15 minute, apoi o rupem buchetele.

Punem la fiert o oala cu apa si cand clocoteste ii stingem focul, punem buchetelele, acoperim cu un capac si lasam 10-15 minute.

Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scurgem buchetelele de conopida, le punem intr-un castron si le amestecam cu un pic de ulei si condimente. Le asezam intr-un vas de ceramica, yena sau in tava si punem pentru 15-20 de minute in cuptorul preincalzit, pana se rumeneste usor la suprafata si in functie de cat de gatita vrem sa fie conopida.

Pentru un gust deosebit putem pune ulei de cocos, dar cu acest ulei se serveste numai calda, deoarece uleiul de cocos se solidifica.

Putem rade cascaval, branza, parmezan daca nu tinem post.

O servim dupa preferinta, cu KetchupChili sosSos dulce iute acrisor chinezescChisleag – Iaurt de casa etc.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

 

 

 

Chisleag – Iaurt de casa

O reteta usor de facut si sanatoasa. Am mancat chisleag acum cativa ani in Bucovina, sotul meu a fost foarte incantat, dar din pacate nu am putut sa fac rost de reteta. Acum ceva timp un domn a zis ca a facut chisleag, l-am rugat sa-mi dea reteta, am primit-o si o sa o impartasesc si eu la randul meu cu dumneavoastra.

Ingrediente pentru un borcan de 800 mililitri:

  • 600 grame lapte
  • 3 – 4 linguri de smantana grasa / iaurt
  • un praf de sare

Fierbem laptele cu un praf de sare si il lasam apoi sa se racoreasca pana este caldut, facem testul cu degetul, sa nu ne arda la deget. Punem 1-2 linguri de smantana/iaurt si amestecam usor cu un tel pana se desface bine in lapte.

Ungem borcanul bine cu 2 linguri de smantana/iaurt pe pereti si pe fundul borcanului, turnam laptele caldut, inchidem bine cu capac si lasam intr-un loc cald pentru 1-2 zile. Il verificam dupa o zi, trebuie sa se lege bine, sa nu curga, daca nu e gata il mai lasam verificandu-l iar dupa 4-6 ore. and este gata, il pastram la frigider.

This slideshow requires JavaScript.

Daca faceti cantitate mai mare il puteti face in olcica de pamant.

Cand este gata il savuram cu nesat, este super bun! Eu nu sunt fan iaurt, dar acesta il mananc cu multa pofta!!! Este ideal pentru mic dejun servit cu fulgi de ovaz si miere, cu placinta sau simplu cu paine. De asemenea, este bun ca garnitura la Musaca in stilul caseiLegume umplute cu orez si ciuperciVarza a la Cluj etc.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!