Mulciul, comoara pentru gradina fermecata

Salutare oameni faini!

Incep cu o scurta prezentare pentru cei care nu ma cunosc. Sunt o persoana nascuta si crescuta la “asfalt”, asa cum imi place mie sa zic, mai exact la oras, in capitala tarii. Cand am fost mica mi-am dorit vacante la tara, dar bunicii locuiau, ca si noi, la oras. Poate acesta, a fost unul dintre motivele care m-au facut, sa fac in asa fel incat sa am si eu “tara” mea! Cand am crescut, a mai aparut un alt motiv, sa avem legume si fructe sanatoase pentru hrana noastra. De cativa ani, am reusit sa am gradina fermecata si m-a prins atat de tare, incat a devenit o pasiune, nu numai o necesitate. Nu sunt specialist in gradinarit si tot ce va povestesc, este doar din experienta mea proprie, deci nu vorbesc din carti, ci doar ce am experimentat eu in gradina fermecata. De ce va povestesc? Pentru ca poate mai sunt persoane pasionate de gradinarit, dar la inceput de drum, asa cum am fost si eu. Eu am invatat de la oameni faini, dar si din unele sfaturi/ponturi, care poate nu au mers asa de bine la mine in gradina…, dar asa cum stim si din greseli invatam multe.

Si am mai invatat ceva, nu toate gradinile sunt la fel… fiecare gradina are “personalitatea” ei, in functie de zona, de climat, de cel care o ingrijeste si probabil mai sunt si alte elemente. Poate ceva ce merge foarte bine la ses, la deal sau la munte nu este la fel de benefic si invers. Poate ceva ce merge foarte bine la mine in gradina, nu merge la fel si in gradina vecinului… Tocmai de aceea, din punctul meu de vedere, daca ceva nu merge bine in gradina ta, trebuie sa vezi unde este cauza. Un pamant lucrat an de an este diferit de unul nelucrat. un pamant care a avut parte de ingrasaminte, stropiri chimice etc. nu este la fel ca acela lucrat in sistem natural etc. Si lista poate continua.

Dar sa trecem la subiectul nostru Mulci… 🙄
Gradina fermecata nu a fost stropita niciodata cu chimicale. La inceputurile gradinaritului, acum 4-5 ani, cand aveam mai mult timp, aplicam mai des tratamente bio, gen stropit cu lapte, facut solutie cu drojdie etc. Voi scrie si despre acestea printre picaturi, in limita timpului disponibil. Nu am avut supraproductie, nu am avut legume sau fructe gigant, dar am avut legume si fructe gustoase si sanatoase. Mai fac precizarea ca nu am o gradina foarte mare si ea satisface doar necesitatea familiei, deci nu stiu daca sfaturile mele merg si pentru culturile mari/intensive, s-ar putea sa implice mai mult timp si efort pentru acestea.

Sunt o persoana care are si alte pasiuni. Usor, usor, am imbinat setea de cultura, gradinaritul si pasiunea mea pentru bucatarit, mai ales pentru maia si nu prea mai am timp sa stau toata ziua in gradina. Asa ca, nevoia m-a invatat 😉 si am gasit solutii pentru a face tot ce imi place, deoarece la gradina nu vreau sa renunt, la partea cu studiul nici atat, iar la maia nici nu ma gandesc 🥰 Toate acestea le fac doar din pasiune si nu regret nimic! Sfatul meu: nu renunta niciodata la pasiunea ta, iti va face viata mai frumoasa.

Si acum sa vorbim totusi despre mulci, ca de fapt asta e subiectul. Oameni buni, iarba din curte dupa ce o cositi sau o tundeti, nu o ARUNCATI. Din punctul meu de vedere, este aur pentru gradina voastra. O puneti la uscat si apoi mulciti gradina cu ea. Este buna la rosii, la vinete, la ardei, la cartofi, la capsuni, la aproape orice. Eu acum am aproape toata gradina mulcita cu paie si iarba, vreau sa ajung sa mulcesc tot.

La inceput am incercat sa gasesc paie, pentru a mulci doar cu paie, dar “satul” meu este intr-o zona rezidentiala si gasesc mai greu. Apoi am inceput mulcirea cu paie plus iarba tunsa din curte si acum sunt happy si eu si gradina fermecata ❤️ De ce? Hai sa va spun…

Care sunt avantajele?

In primul rand scapi de sapa, nu stiu cati dintre dvs o iubesc, dar eu nu stiu nici sa o tin in mana 😂 Asa ca pentru mine este AUR.

In al doilea rand scapi de udatul zilnic. Oricat de cald ar fi, mulciul tine umezeala si planta nu mai sufera din lipsa de apa. Gradina fermecata este mai mica si am considerat ca nu este nevoie sa investesc intr-un sistem de picurare si atunci pentru mine este iar AUR. Dar sunt sigura ca si pentru cei care au e bine, din punct de vedere al consumului de apa.

Apoi, este AUR, pentru ca se formeaza microorganismele, atat de benefice pentru plante si pentru sol. Acum vreo 2-3 ani eram suparata ca am observat ceva ca un mucegai… chiar vroiam sa arunc tot mulciul si sa renunt la aceasta metoda. Dar divinitatea mi-a scos o postare in fata si mi-a aratat ce prostie era sa fac, atunci am aflat ce se intampla, era bacillus subtilis, foarte benefic pentru gradina fermecata!

Pentru capsuni este perfect, mai ales cand ploua foarte mult, fructele vor sta pe mulci, apa se va scurge si ele nu mai mucegaiesc / strica. In aceasta situatie, eu recomand ca mulcirea sa se faca numai cu paie sau in amestec cu acestea. De ce? Pentru ca melcilor nu le plac paiele ca sunt grosiere si ii inteapa, Daca mulcim numai cu iarba, s-ar putea ca melcii sa isi faca cuib in ele si vor atenta la capsunelele noastre.

Apoi tin ganganiile ocupate, multe dintre ele isi fac de lucru cu ce gasesc in mulci si nu mai ajung la plante.

Si probabil sunt mult mai multe beneficii, iar daca mai stiti si voi, va rog sa ni le impartasiti 😊

Multa lume m-a intrebat cand fac mulcirea:

  • la legume, in ziua in care plantez rasadurile sau daca nu am timp, in zilele urmatoare, dar cat mai repede pentru a nu lasa iarba sa creasca
  • la trandafiri si alte flori perene, primavara cand vremea incepe sa se incalzeasca
  • la pomi tot primavara devreme, pana cand incepe iarba sa apara
  • de asemenea eu mai pun strat de iarba uscata si pe aleile/potecile din gradina
  • strat de iarba mai pun si in locurile in care stiu ca nu pot semana nimic

Acum cateva precizari referitoare la melci si cum sa facem ca mulciul sa nu devina un habitat prietenos pentru ei:

  • daca mulciul este din paie sau amestec de iarba si paie, nu am avut probleme cu melcii; intr-adevar daca mulciul este numai din iarba, s-ar putea sa avem surprize, mi s-a intamplat anul trecut la capsuni. Dupa ce am adaugat cate o mana de paie sub fructe, nu am mai avut probleme cu ei
  • la rasadurile de legume, cand le pun in gradina, le mulcesc, dar nu pun mulciul pana langa tulpinita, las o portiune fara mulci, pana acestea se ingroasa si se acomodeaza in gradina.
  • printre legume, in special printre tomate, pun craite, busuioc, rozmarin. Din cate am citit, mirosul acestor plante nu sunt agreate de melci, probabil si din acest motiv nu am avut probleme cu ei
  • de asemenea, peste mulci si in special la baza plantutelor, acolo unde nu este mulci, torn zat de cafea si pun coji de oua pisate mai grosier

Mai vin si cu urmatoarele precizari:

  • iarba trebuie sa fie curata, fara buruieni, care au seminte, neprietenoase cu gradinile noastre. Daca acestea apuca si infloresc, ma refer la buruieni, cand mulcim cu iarba, semintele lor vor cadea pe pamant, vor incolti si in loc sa ne facem bine, ne vom face rau, pentru ca va trebui sa ne curatam gradina de buruienile care au crescut fara voia noastra;
  • indicat este, pentru mulcire, sa avem gazon, iarba (fara buruieni), trifoias etc.
  • uscate, mai grosiere si lasa apa sa se scurga mult mai usor, plus ca nici melcilor nu le plac paiele
  • pe parcursul verii, din cauza soarelui, a ploilor, stratul de iarba se va subtia si va fi nevoie sa mai adaugam un strat de mulci. Dar asta doar de cateva ori pe sezon.
  • iarba merge folosita ca mulci si proaspat tunsa, dar din punctul meu de vedere, cand completam stratul de mulci. Cand este verde, eu aplic un strat mai subtire, ca sa nu se incinga, cand este uscata, aplic un strat mai grosut.

Daca mai imi aduc aminte si de alte amanunte, voi face update la articol pentru a va tine la curent. Acest articol l-am scris mai pe fuga, pentru a raspunde la multele intrebari puse la o postare facuta pe un grup.

Va multumesc pentru timpul acordat si numai aruncati iarba, mulciti! Este unul din darurile pe care ni le ofera Mama Natura 🙏

In incheiere, fac iar precizarea ca acestea sunt incercate personal in gradina mea si sunt sfaturile unui gradinar amator.

Zile faine pline de spor, roade bogate si voie buna sa avem! Enjoy! 🤗

Pentru a fi la curent cu articolele mele, puteti sa ma urmariti pe blog, puteti urmari paginile: Satul Autentic sau Bucate-alese-Our-Passions sau puteti da Join grupului Satul romanesc – Vesnicia s-a nascut la sat.

Leave a comment