Cozonac fara ou

Totul a inceput de la un baietel tare cuminte, alergic la unele produse, printre care si oua, dar care constientizeaza ca nu are voie si atunci nu cere. Dar cum Craciunul parca nu are farmec fara cozonac, am cautat si am facut aceasta reteta cu un pic de magie si multa dragoste, pentru a putea manca si el. Dar, sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 750 g faina
  • 325 g lapte
  • 8 linguri miere sau zahar
  • 3/4 lingurita sare
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 225 grame unt sau 125 grame unt si 80 ml ulei sau 180 ml ulei
  • 2 fiole esenta lamaie/portocala
  • 12 grame drojdie uscata

Umplutura:

  • rahat
  • stafide si / sau merisoare
  • 4 linguri cacao
  • 150 grame lapte
  • 200 grame nuca macinata
  • 150 grame zahar
  • 2 fiole esenta rom

Am pus toate ingredientele in vasul robotului, am lasat robotul sa isi faca treaba cam 10 – 15 minute, pe viteza medie. Transferam aluatul intr-un vas, uns cu ulei si lasam la crescut intr-un loc ferit de curent si calduros, pana isi dubleaza volumul. In cazul meu, au fost 2 ore.

Se poate face si in masina de paine, folosind programul de framantat si dospit.

Intre timp pregatim umplutura. Eu am facut doua umpluturi: una cu 2 linguri cacao, 50 grame lapte, 50 grame zahar, 1 fiola esenta rom, stafide, rahat, merisoare si una cu 2 linguri cacao, 100 grame lapte, 100 grame zahar, 200 grame nuca, stafide, 1 fiola esenta rom, merisoare. Laptele cu cacao, zahar si nuca (la umplutura cu nuca), se amesteca intr-un vas si se pun pe foc pana se ingroasa putin. Lasam sa se racoreasca, punem esenta de rom si amestecam bine.

Dupa ce a crescut, transferam aluatul pe blatul uns cu ulei si il impartim in 4 parti egale. Umpluturile le impartim, pe fiecare, in doua si punem pe fiecare parte de aluat. Adaugam peste umplutura de cacao, rahat, stafide si merisoare si peste umplutura de cacao si nuca, stafide si merisoare. Rulam fiecare parte si impletim cele doua parti cu umplutura de cacao, respectiv cele doua parti cu umplutura de cacao si nuca. Obtinem 2 cozonaci, pe care ii asezam in forme tapetate cu hartie de copt.

Ii lasam sa creasca, in loc ferit de curent si calduros, in forme cam o ora – o ora si jumatate, in functie de caldura din casa.

Incingem cuptorul la 180 grade Celsius si coacem cozonacii aproximativ 45 minute, in functie de cuptorul fiecaruia, sunt gata, bineinteles, dupa ce au trecut testul scobitorii. In primele 25-30 min nu se deschide deloc usa cuptorului. Daca aveti cuptor cu ventilatie, ii coaceti primele 10 minute pe functia cu ventilatie si apoi pe functia cu caldura de sus si jos.

Cateva sugestii:

  • la drojdie puneti echivalentul de pe plic, pentru ca exista gramaje diferite
  • daca folositi zahar si ii doriti mai dulci, puneti dupa preferinta. Eu am folosit miere si nu ies foarte dulci
  • la umplutura nu este obligatoriu sa folositi amestecul de cacao si lapte, o puteti fae si numai cu rahat, stafide, fructe confiate sau cu ce doriti dumneavoastra.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/

sau

Join grupului https://www.facebook.com/groups/889365154552046/?ref=group_header si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all !!!

Leave a comment