M-au atras intotdeauna locurile noi. Am o sete nebuna de cunoastere. Am deschidere la tot ce ma inconjoara si incerc sa vad frumosul din fiecare.
De aceea, eu incerc sa iti povestesc si tie, dar sunt sigura ca fiecare avem propria si unica viziune asupra locului sau lucrului respectiv.
Nu prea sunt de acord sa laud prea mult sau sa vorbesc de rau un loc in care merg. Sunt cazuri rare si cu siguranta, m-a afectat pozitiv sau negativ acea experienta. Fiecare vedem ceva in felul nostru in functie de compania, dispozitia sau vibe-ul pe care il avem in acel moment. Asta o spun din propria experienta si poate nu toti suntem la fel, dar eu, de fiecare data cand merg in acelasi loc, vad altceva, simt alte emotii si niciodata in acelasi loc nu am avut aceleasi trairi.
Dar sa trecem la treaba!
Cum am ajuns aici? In orasul cu pisici sau orasul in care soarele saluta casele de la rasarit pana la asfintit, am pornit dupa ce am cautat un loc destul de aproape de Bucuresti, dar care sa ma scuteasca de stat in coloana pe sosea. Am citit, m-am documentat si am pornit la drum.
Va spun ca mie mi-a placut aici, chiar daca nu de la inceput…
Cand am intrat in oras am vazut un loc normal, simplu, un loc pe care il vad zilnic… nu avea nimic spectaculos, dimpotriva parca banalitatea era la ea acasa. Prima intrebare care mi-a venit in minte a fost: Ce fac eu atatea zile aici?
Dar nu am pregetat, mi-am luat inima in dinti si am zis: Nu se poate, trebuie sa descopar frumusetea acestui loc. Poate am avut dezavantajul sa merg intr-o perioada nu prea prielnica plimbarii… o iarna fara zapada, cu vegetatia uscata si anosta si linistea ce se asternuse dupa sarbatori.
Dar usor, usor, dupa ce am ajuns in locul unde ne-am cazat, am inceput sa observam si altceva. Am lasat bagajul in camera si am pornit sa exploram. Din locul in care eram cazati, nu vedeam orasul in ansamblul sau. Am hotarat sa mergem in centrul istoric, care nu era prea departe, sa descoperim frumusetea acelui orasel si sa mancam ceva, fiind trecut de ora pranzului. Pasii ne-au purtat pe o strada ingusta, pietruita, prea linistita parca, unde am vazut case frumoase, ingrijite, case normale sau chiar case darapanate, carora nu le-am inteles existenta…
Aici fac o paranteza si va spun ce mi-a placut, ce m-a miscat cel mai mult… La fiecare pas dadeai nas in nas cu cate o pisicuta, care venea alene spre tine si se pisicea in felul ei caracteristic, o alta care se odihnea la soare, o alta care-si savura lapticul dintr-un castronel sau tusti… sarea cate una parca de nicaieri. In acelasi timp nu erau agasante, nu sareau pe tine, nu cerseau, cu alte cuvinte nu te incurcau cu prezenta lor,,, faceau parte din decor. Si uite asa am inceput sa vedem frumusetea acelui loc. Un alt lucru care mi-a placut foarte mult a fost pictura de pe unele case, din pacate prea putine… dar pe mine ma alimentau cu o stare de bine, de fiecare data cand treceam pe langa ele.

Ca sa ajungem in centru, pe calea cea mai scurta, trebuia sa urcam niste scari, multe scari 🤣 Orasul este construit etajat si pentru a ajunge dintr-un loc in altul trebuie sa mergi pe strazi serpuite. care urca sau coboara mai alene sau sa alegi scarile. Daca esti genul caruia ii place sa urce, o sa-ti placa, daca nu, te sfatuiesc sa alegi calea un pic mai lunga… chiar daca va fi urcus, va fi mai lin.
Si acum sa nu va mai tin in suspans, este vorba despre orasul Veliko Tarnovo, din Bulgaria. Conform wikipedia, este cunoscut ca fiind “Orasul Tarilor”, probabil acest lucru datorandu-se faptului ca a fost capitala Taratului vlaho-bulgar, intre 1185 si 1393.
Orasul vechi se afla pe trei dealuri, respectiv, Tsaravets, Trapezitsa și Sveta Gora, străbătut de râul Yantra.
Pe scurt, o sa va povestesc putin despre ce puteti vizita. De ce pe scurt? Pentru ca sunt o gramada de articole in care puteti citi despre Veliko Tarnovo, dar raman la parerea ca daca aveti posibilitatea sa il vedeti, o sa aveti o alta viziune asupra lui. Eu o sa incerc doar, sa va deschid apetitul pentru a-l vizita.
Am dorit sa descoperim simbolurile care spun istoria orasului si am plecat in cautarea lor.
Primul a fost Monumentul Asenevtsi, ridicat in memoria fratilor Asen, Petar, Kaloyan și Ivan Asen II, care este format din patru calareti, reprezentandu-i pe cei patru mentionati, iar in centru se inalta spre cer o sabie, care simbolizeaza puterea si prosperitatea bulgariei din perioada medievala. A fost construit in anul 1985, la implinirea a 800 de ani de la revolta fraților Asen și Petar.

La monument am ajuns traversand raul Yantra, pe podul Stambolov, in care se oglindea frumusetea catorva case. Pentru mine, aici am avut o imagine fabuloasa, in care soarele saluta centrul vechi in toata splendoarea sa si il invaluia intr-o lumina

A urmat Ulitsa (strada) Gurko, o strada pavata cu pietre, care serpuieste frumos printre casele ridicate in etaj, unele peste altele, parca agatate in stanca si raul Yantra, care clipoceste alene la poalele strazii. Are frumusetea ei aparte, datorita caselor construite in secolele 18 si 19, majoritatea pastrandu-si farmecul si autenticitatea acelor vremuri, datorita vederii in toata splendoarea a monumentului Asenevtsi si a multor altor aspecte care ii dau un aer boem, invitandu-te la o plimbare romantica. Aici, puteti vizita casa Sarafkina, o casa construita in 1861 de un negustor bogat turc, a carui poveste este foarte interesanta. Casa a fost transformata in muzeu, se poate vizita (cu plata), interesant fiind faptul ca pe o parte a casei, respectiv strada Gurko, casa are doua etaje, iar pe cealalta parte, dinspre rau, are cinci etaje.

Pasii ne-au ghidat apoi, spre Samodovska Charshia, o piata unde oamenii veneau, la mijlocul secolului 19, pentru a-si vinde produsele. Cu timpul, piata s-a dezvoltat si s-a intins de-a lungul unei strazi, ulitsa Rakovski, unde gasesti case autentice, care isi pastreaza arhitectura traditionala, plina cu magazine, ateliere de sculptura in lemn, de pictura, de ceramica, etc., aflate de o parte si alta a strazii. Cu alte cuvinte, o strada cu un farmec aparte. Preturile mi s-au parut un pic cam piperate, aici, dar avand in vedere ca este unul dintre orasele turistice cele mai vizitate, ale Bulgariei, acest lucru se explica.

Usor, usor ne indepartam de centrul istoric al orasului, spre impunatoarea cetate Tsaravets, un alt simbol maret al orasului. Este o cetate medievala, asezata pe varful dealului cu acelasi nume, care a servit ca locuinta regala si patriarhala, in epoca medievala. A fost una dintre cele mai mari cetati ale acelor vremuri, iar in centrul ei, pe varful dealului se afla Catedrala Patriarhala “Inaltarea Domnului”.

Pe dealul opus se afla cetatea Trapezitsa, din care a rezistat doar o parte din zidul cetatii si turnul din sudul cetatii, din turnul de nord putandu-se observa doar ruinele acestuia. Aici s-au aflat 20 de biserici si manastiri, din care se vad mai mult fundatiile, doar la cateva au mai ramas si cateva fragmente din ziduri.

Am mai vizitat si alte obiective, cum ar fi Catedrala Sfanta Nastere a Maicii Domnului, dar ne-au mai ramas multe de vizitat, la urmatoarea noastra vizita in Veliko Tarnovo,
Pe scurt, strict din punctul meu de vedere, este un loc care merita vizitat. Cazarea se poate gasi, pe diverse site-uri de profil, la preturi convenabile, iar masa o poti servi in centrul vechi, la unul din restaurantele emblematice ale orasului, unde preturile sunt acceptabile (nu sunt mici, dar nici exagerate, iar servirea este ireprosabila), in locatii mai retrase sau o puteti achizitiona de la fast-food-uri, magazine alimentare, patiserii etc.
In continuare, vreau sa ies un pic din tipare si sa va invit sa descoperiti singuri acest oras. Daca chiar nu aveti aceasta posibilitate, dar totusi vreti sa il vedeti, mi-ar placea foarte mult sa va introduc in atmosfera acestuia si sa pasim impreuna pe strazile din Veliko Tarnovo. In curand, voi face un mic videoclip cu cele mai interesante fotografii de aici. Pana atunci, voi incarca mai multe poze aici.
Daca aveti nevoie de alte informatii, lasati un mesaj si va raspund cu drag!
Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc!
Pentru a fi la curent cu articolele mele, puteti sa ma urmariti pe blog, pe canalul meu de Youtube si pe Instagram. De asemenea puteti urmari pagin: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/
And that`s all !!! Enjoy! Va imbratisez si va doresc o zi minunata!