Zacusca de fasole

Un alt preparat pe care il voi incadra la retete romanesti. O alta conserva delicioasa, pe care o putem prepara acum, toamna, cand avem legume proaspete pe piata. Este perfecta in orice zi a anului si poate fi consumata pe paine simpla, paine prajita sau ca garnitura la friptura.

Ingrediente:

  • 6 kilograme ardei kapia sau 3 kilograme ardei kapia si 3 kilograme gogosari
  • 3 cepe mari
  • 400 mililitri ulei
  • 400 mililitri bulion, reteta o gasiti aici
  • 3 foi de dafin
  • sare neiodata si piper dupa gust
  • 750 grame fasole uscata (cu bobul mai mare)

Coacem ardeii, ii curatam si ii tocam cubulete mai potrivite. Cine doreste poate folosi jumatate ardei kapia, jumatate gogosari.

Fierbem fasolea al dente, pentru a ramane boabele intregi, deoarece mai fierbe si in zacusca.

Tocam ceapa julienne sau cubulete mai mici, dupa preferinta. Eu o toc cubulete.

Calim ceapa in cantitatea de ulei mentionata, adaugam ardeii / ardeii si gogosarii (in functie de ce folosim), foile de dafin, sarea si piperul, dupa gust si le fierbem la foc mic, amestecand periodic, aproximativ o ora, pana scade lichidul. Putem fierbe pe aragaz, pe plita sau la foc de lemne, oricum va iesi delicioasa.

Adaugam bulionul si fasolea strecurata (numai boabele) si lasam sa fiarba, pana scade si ajunge la consistenta dorita.

Dupa preferinta, o putem face si picanta, adaugand boia iute, chili sau ardei iuti, dupa gust.

Punem zacusca fierbinte in borcan, pana unde incepe gatul borcanului, batem usor de masa sau tasam cu lingura, pentru a nu ramane bule de aer. Se inchid ermetic, se pun in patura, pe capac si se lasa 1-2 zile, pana se racesc complet borcanele. Cele care nu s-au inchis ermetic, vor curge si le vom fierbe la bain-marie 30 de minute din momentul in care dau in clocot sau le vom consuma primele si astfel nu vom avea surpriza sa fermenteze.

Este delicioasa si perfecta nu numai pentru noi, ci si atunci cand avem musafiri. Este unul din aperitivele preferate de prietenii mei si de aceea este un cadou perfect de sarbatori.

imag38051.jpg

UPDATE: Daca nu aveti beci sau camara racoroasa, este musai sa o sterilizati la bain-marie, pentru a rezista.

Daca v-a placut, astept o apreciere, un comentariu si de ce nu, un share, poate surade si prietenilor dumneavoastra! Multumesc! 🙋

Serviti cu multa placere!

Dati Like paginii: https://www.facebook.com/Bucate-alese-Our-Passions-1226866030704633/ si veti fi la curent cu retetele mele!

And that`s all! Enjoy!

Leave a comment